Резистографът на ОП “Паркстрой“ диагностицира първите дървета в Разград

Снимка: Община Разград

Служители на ОП “Паркстрой“ преминаха в началото на седмицата обучение за работа с резистограф – уред, който извършва диагностика на вътрешното състояние на дърветата. Уредът обследва плътността на растителните видове, установява има ли гнилостни процеси, водещи до образуване на хралупи, налични ли са гъбични процеси.

В цялата страна функционират 6 резистографа от немската марка IML Resi, закупени от общински управи, в столицата са два, има такъв и в Пловдив. Уредът може да обследва дървета в диаметър между 30 до 100 см., като закупеният за дейността на „Паркстрой“ е за диаметър 50 см. Въз основа на експертната оценка за състоянието на обследваните дървета в населени места се взема решение дали те са опасни за преминаващи хора, автомобили и за съседни сгради и дали не необходимо да бъдат отсечени или да останат под наблюдение.

YouTube

Обучението в Разград бе извършено лично от управителя на фирмата-вносител за страната „Коледжиков“ЕООД-Варна – Иван Коледжиков. Обучението на работещите със съвременния уред не се заплаща допълнително, включено е в цената на уреда.

Какво е състоянието на обследваното дърво се вижда на дисплея на уреда в момента на извършването на обследване на конкретното дърво, това се случва с пробиване на дървесните пластове с игла 2 милиметра, като при тази процедура не се уврежда растението. Коледжиков демонстрира и как диаграмата от всяко от обследванията се принтира и уточни, че именно въз основа на нея може да се вземе компетентно решение за необходимостта от интервенции върху обследваното дърво. Правата линия в диаграмата показва проблемно състояние на дървото.

Първата принтирана диаграма в Разград бе за обследването на тополата до „Български пощи“. То установи, че стволът на дървото е здрав, но във връзка с безопасността вероятно ще се наложи премахване на клоните му. Подобно е и състоянието на липите по ул. „Паркова“ между пресечките с ул. „Гаврил Кръстевич“ и „Княз Борис“ – здрави корени и загниващи клони. Предстои в Община Разград да се вземе решение за тези дървета.

Коледжиков уточни, че резистографът може да се използва и за диагностика на други обекти с дървесен произход – дървени стълбове, мостове, дървени части от съоръжения на детски площадки, основи на стари дървени къщи, дървени греди и други.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе