Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни (СНИМКИ)

Въпреки усложнената епидемична обстановка и тази година не липсваха смелчаци в прескачането на огнената клада в град Кубрат по случай празникът Сирни Заговезни – информират от пресцентъра на Общината. Обичаният и от малки, и големи народен празник се превърна в забавно и щастливо зрелище в лудогорския град. Сред присъстващите бяха кметът на Община Кубрат Алкин Неби, неговият заместник Мирослав Йорданов, както и председателя на местния парламент Хюсеин Юмеров. На събитието присъстваха общински съветници, представители на учреждения и институции, граждани. Деца с техните родители и близки прескочиха огънят за здраве, благополучие и берекет, а по късно се хванаха и на кръшно българско хоро. Пръв кладата прескочи завеждащият отдел „Просвета и култура“ към местната администрация Здравко Вутов. Поздравления бяха отправени от името на организаторите – Община Кубрат и читалището в общинския център, както и от кубратския градоначалник.
 
„Скъпи жители и гости на община Кубрат! Приемете моите най-искрени поздравления по случай големият народен празник Сирни Заговезни – Ден на прошката и пречистването! Празници като днешния ни напомнят, че сме горди наследници на стари традиции, имащи своите уникални обичаи и чествания, които трябва да предаваме на следващите поколения. Бъдете живи и здрави и много честити!“, казва в свой поздравителен адрес кметът Алкин Неби.
 
За доброто настроение на всички звучеше народна музика от читалищната уредба. Под съпровода на оркестър „Славяни“ бяха изпълнени няколко песни от ученичките Венислава Георгиева и Росиана Няголова, а за най-малките бяха осигурени и халвички. Големият празник по стара традиция се отбелязва винаги в неделя, седем седмици преди Великден. Според българската народна традиция празникът е границата между зимата и пролетта – природата, която се възражда. Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително халва.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе