Щъркелите на Божурово приветстваха пролетта в Кубратско

Въпреки снеговалежът през изминалите дни красивата пролет не спира да напомня, че вече е дошла. С усмивки и надежда тя беше посрещната и от жителите на кубратското село Божурово. Въпреки хладното време и днес не липсваха любуващи се на благородните предвестници на този красив сезон – белите щъркели – гордостта на китното делиорманско селце. С категоричност жителите на Божурово отбелязаха, че селото им е едно от малкото в Североизтока с толкова много обитаеми щъркелови гнезда, които тази година в селото и околността наброяват около двадесетина. Грижи за тях полагат местни жители, както и служители на електроразпределителното дружество в региона. Щракане на клюнове и крилато свистене над побелелите все още от снега покриви и дворчета не са рядкост, а нещо обичайно според божуровчани. За емоционалната и искрена връзка между хората и защитеният от Закона вид птици разказа кметът на селото Юджел Юсеинов.

YouTube

„За нас те са прекрасни и благородни същества. Връзката ни с тях е емоционална, защото с техните рожби растат и нашите деца. С тяхното пристигане в селото ни настъпват по-хубави и слънчеви дни. На птиците се радват малки и големи, както и гостите на селото ни“, разказа Юджел Юсеинов.

Кметът отправи своите пожелания за здраве и благоденствие към всички жители на общината. По този повод Община Кубрат засне новодошлите птици и техните гнезда, а хората от селото си пожелаха най-вече здраве, плодородна година, както и да няма никакви инциденти с новото поколение щъркелчета. Белият щъркел носи разнообразна символика при различните народи, които са водили съвместен живот с него в продължение на столетия. Приема се, че носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди. Символ е на плодородието и родителските грижи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе