Мъжът от Севлиево, измамил със 136 000 лева разградчанка – остава за постоянно в ареста

Най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ взе Районен съд – Разград спрямо 34-годишния Ясен Я. от Севлиево, на когото е повдигнато обвинение за това, че в периода от април 2018 г. до 12 май 2020 г., в условията на продължавано престъпление, предварителен сговор и повторност, с цел да си набави имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение в 43-годишна разградчанка, като с това й е причинил имотна вреда в особено големи размери – 136 000 лева.

Измамникът и жертвата са поддържали връзка в продължение на две години. Мъжът многократно търсел финансова подкрепа от жената, като изтъквал различни причини за затруднението си. Средствата били изпращани чрез банкови преводи, пощенски преводи или през различни финансови институции. На мъж, представил се за адвокат на обвиняемия, били предадени и златни бижута.

Прокурорът от Районна прокуратура поиска постоянен арест за обвиняемия като пледира, че той е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления, включително и за измама, изтърпял е и четири ефективни наказания „лишаване от свобода“.

Адвокатът му се застъпи за по-лека мярка, като аргумент за искането си, изтъкна и обстоятелството, че подзащитният му е баща на три деца. Мярка „домашен арест“ бе искането и на самият обвиняем в правото му на последна дума пред съда.

Разградският районен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство – свидетелски показания, протоколи за разпознаване, за претърсване, изземване и личен обиск прецени, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано предположение, че Ясен Я. е съпричастен към деянието. Обвиняемият е с висока степен на обществена опасност, тъй като престъпното деяние е извършено в условията на повторност.

Налице е и реална опасност да извърши ново престъпление, тъй като не работи и съдът счете, че може да извърши и други престъпления с цел да си осигури доходи, с които да издържа жената, с която живее на семейни начала и своите деца.

Съдът счита, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като в случая се касае за престъпление, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години. В подкрепа  на твърдението, че обвиняемият може да се укрие е и аргумента, че за последните 5 месеца осем пъти е напускал страната.

Като взе предвид и тежестта на обвинението, Разградският районен съд прецени, че най- адекватната мярка за неотклонение спрямо него е „задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Окръжен съд – Разград в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе