45-ото Народно събрание положи клетва

Снимка: Нова

Започна първото заседание на новоизбрания 45-и парламент на България. То се провежда в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ 2.

Съгласно Конституцията първото заседание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”. „Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание”, каза тя.

YouTube

Бойко Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет

Народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. 

Петима от новоизбраните народни представители – лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и двама от неговите депутати, Атанас Костадинов от БСП и Халил Летифов от ДПС положиха клетва дистанционно, тъй като са под карантина заради COVID-19. Парламентът реши поставените в изолация депутати да участват чрез онлайн платформа в днешното и последващите заседания на 45-то Народно събрание. Предложението прочете от името на ПГ „Има такъв народ“ Виктория Василева. То бе гласувано единодушно с вдигане на ръка от депутатите, заради липса в пленарна зала на електронна система, която да отчита вота им.

Държавният глава отправи обръщение към народа и Народното събрание. Той съобщи, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Представители на парламентарно представените партии и коалиции също правят изявления.

От парламентарната трибуна от партията на Слави Трифонов поискаха намаляване на субсидиите на партиите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе