От 30 април отварят „зелените коридори“ за ваксинация

От 30 април до 10 май ще се отворят „зелени коридори“ в страната. Регионалните РЗИ ще обявят в понеделник къде може да има такива. Личните лекари също ще продължат да поставят ваксини в този период. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, с оглед на наближаващите празници и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че „зелените коридори“ ще са тези, в които ще се извършват повече имунизации.

Ваксинация ще се прави с всички препарати – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca. Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник.

Доц. Кунчев каза, че ваксинационният щаб ще вземе решение за вакисната на Янсен на базата на две решения – това, което ЕМА публикува вчера, и това, което FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) ще публикува в следващите 1-2 дни. „Проведохме доста обширни дискусии. Становището на ЕМА по отношение на ваксината на Johnson&Johnson е, че ползите са по-големи от вредите и страничните ефекти”, коментира председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе