28 април – Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки и професионални болести работници

Днес отново отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. Този ден е обявен и за Световен  ден за здравословен и безопасен труд.

Регионален съвет Разград, съвместно с Инспекция по труда, Стопанска камара и доверена адвокатура към КНСБ,  поднесоха венци пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки от област Разград.

YouTube

Мотото на кампанията за 2021 г. е „Здравето и безопасността на работното са ВАШЕ ПРАВО. Да запазим живота на работното място“!

Тази година синдикатите в целия свят отново отдаваме почит на работниците, които загубиха живота си поради COVID-19, и изразяваме подкрепа към всички заболели за успешно справяне с болестта. В този ден ние заявяваме – Здравето и безопасността при работа не са само за Деня в памет на загиналите работници или за пандемията от Ковид-19 – ТЕ СА ПРАВО ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!

Според МОТ в резултат на трудови злополуки, или свързани с работата заболявания, всяка година умират повече от 2,7 млн. души. Ежегодно 270 млн. души се нараняват на работното си място, а 160 млн. е броят на случаите на професионални заболявания. По изчисления на МОТ загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4 % от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

В Декларацията на МОТ за нейната 100-годишнина през 2019 г.  се посочва, че правото на работа в безопасни условия на труд трябва да се провъзгласи и гарантира като част от фундаменталните права на работното място. В тази връзка КНСБ подготви писмо дo МТСП, в което настоява нашата страна да подкрепи решение за включване на безопасните и здравословни условия на труд в рамката на основните принципи и права на труда.

Участието на страната ни в управителния съвет на МОТ чрез президента на КНСБ Пламен Димитров, избран за първи път в историята на страната ни като представител на работниците, през последните два мандата е несъмнен успех за България и ни дава възможност да участваме активно в създаването на международните трудови стандарти.

За КНСБ е традиция в този ден да изрази своето отношение и отговорност към създаването на по-здравословни и безопасни работни места. Кризата с COVID–19 ни показа колко сме уязвими и колко опустошителни могат да бъдат последствията. В тези тежки времена ставаме свидетели на истинския героизъм на здравните работници, които са на предната линия в борбата с коварното заболяване, на работниците в промишлените предприятия, на чиито усилия се крепи икономиката на страната в момента, на транспортните работници, на тези, които произвеждат храната ни, на полицаите, отговорни за спазване на мерките против разпространение на коронавируса и на всички други, които с риск за здравето си всеки ден са на своите работни места.

През тази кризисна година КНСБ остана вярна на своите ангажименти за осигуряване на безопасност и здраве на работещите и ще продължи по този път!  

Първият призив на КНСБ в началото на епидемията беше свързан именно с осигуряване на адекватна защита и гаранции за здравето и безопасността на работното място на медиците и работниците в предприятията.

КНСБ последователно настояваше за своевременни промени в нормативните актове, свързани със защита на работещите от биологични агенти и включването на SARS-CoV-2 в обхвата на наредбата.Това вече и факт и дава първата правна възможност за защита на работниците на първа линия при здравни усложнения след заболяване от Ковид-19.

Отново по тяхно настояване, териториалните звена на НОИ получиха указания за признаване на Ковид-19 за професионална болест за медиците на първа линия при спазване на съответните процедури, имайки предвид, че заболелите лекари, медицински сестри и санитари са над 10 000.

Чрез представителите на работниците в КУТ и ГУТ продължаваме с особено внимание да следим и да участваме в процеса на възстановяване на работата по отношение на контрола и спазване на мерките за защита на работниците.

Тази година КНСБ стартира кампания – „ДА СПРЕМ РАКА НА РАБОТНОТО МЯСТО!“

Борбата с раковите заболявания е един от основните приоритети на ЕС. С над 120 хиляди починали за една година, раковите заболяванияпродължават да бъдат на първо място сред причините за смъртните случаи в ЕС, свързани с работата. Последните промени в европейската директива и националната наредба защита от канцерогени и мутагени при работа е много важно подобрение в законодателството в тази област през последните години. Потенциалните нови предизвикателства за управлението на опасните вещества, като токсичните за репродукцията вещества и наноматериалите, също се превръщат в проблем на работните места. КНСБ счита, че борбата с раковите заболявания на работното място, причините за тях и мерките за защита в нашата страна не са на нивото на другите страни от ЕС. Според нас е необходимо да се разработи национална стратегия, която да повиши информираността сред социалните партньори, да се набележат конкретни действия, свързани със събиране на данни, изследвания и анализ на раковите заболявания, мерки за превенция.

Вярна на принципа за съпричастност и солидарност КНСБ провежда благотворителна акция, с която подпомага свои заболели членове.

В рамките на Кампания „НЕ СИ САМ“, към 26 април 2021 г. общо от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ и от основните членове на КНСБ (СБУ, ФСЗ, НУС, ФСОЛП, ФНСОГСДП, НСФЕБ, ФНСЗ), са подпомогнати 2212 синдикални членове, в т.ч. семействата на 22 починали. Общият ресурс финансови средства, изплатени в помощ на членовете на КНСБ е в размер на 306 хил. лв.

В продължение на 23 години с подкрепата на „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” се изплащат стипендии на деца, чиито родители са загинали при трудова злополука. Сред тях са миньори, полицаи, учители, шофьори, железничари и др., част от които са били членове на КНСБ. От 1998 г. досега заделените от фонда средства за подкрепа на децата без родители са над 400 хил. лв.

Към момента стипендиантите на благотворителния фонд са 39, от различни райони на цялата страната. За съжаление, от началото на 2020 г. добавихме още 3 деца в списъка със стипендиантите на фонда – 4-годишно момиченце, чийто баща е загинал при трудова злополука през февруари 2019 г. в ТЕЦ „Марица изток 2“, 14-годишно момиче, майката на което загуби живота си при боледуване от Ковид–19 в края на миналата година. Жената е била учителка в СУ „Васил Левски” – гр. Севлиево, член на СБУ; 13-годишно момиче, майката на което губи битката с Ковид-19 в началото на месец март 2021 г. Майката на детето е била служител в Общинска администрация – Бургас, член на ФНСДУО.

Стипендиантите получават по 50 лв. на месец, докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла.За да изпълняваме отговорностите си към подпомаганите децаса необходими средно по 20 хил. лв. на година. Финансовите средства се осигуряват чрез дарения, като се организират благотворителни кампании и инициативи.  Към момента е активиран DMS номер за набиране на финансовисредства за децата-стипендианти. Всеки, който желае да помогне може да изпрати SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената на 1 SMS е 1 лв.

Нека тази вечер да запалим свещ в домовете си в знак на подкрепа на пострадалите от COVID-19 работници от целия свят и да покажем нашата почит към паметта на загиналите при трудови злополуки наши братя и сестри! Помним мъртвите и ще се борим за живите!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе