81 години Музикален дом Разград – единствен по рода си в България

Настоятелството на Народно читалище „Развитие 1869“ отправя покана към местната власт, културната общественост, гражданите и гостите на Разград.

На 5 май /Светла сряда/ от 18:00 ч.  Заповядайте на честването, организирано по повод 81-та годишнина на Музикалния дом. Програмата ще започне с Водосвет,  ще бъде открита монументална фотоизложба от уникалната история на строежа на Музикалния дом и ще завърши с празничен концерт на хор „Железни струни“.

YouTube

Музикалният дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“, със статут паметник на културата, е един от символите на Разград, свързан с неговата история, съвременен екстериор и духовен облик.

На 5 май 1940 г. се е състояло освещаването и официалното откриване на Музикалния дом – една уникална за страната сграда.

От тогава до днес, емблематичната за Разград сграда, е дом на Музикално дружество и хор „Железни струни“, създаден през 1904 година – осми по ред хор в страната, носител на орден „Кирил и Методий“ I-ва степен, престижната награда „Никола Икономов“ и многобройни призове от Национални и Международни музикални форуми.

Хор „Железни струни“ е културна марка на Разград и България, която съчетава 117 годишна традиция и съвременно музикално звучене.

Музикалният дом се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава неговата цялост.

Да запазим културното наследство на Разград и същевременно да гарантираме, че градът отговаря на съвременните изисквания – това е съвместна отговорност.

Да обединим усилията и възможностите си, за да съхраним един от символите на родния град.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе