МКБППМН-Кубрат отбеляза Европейския ден на солидарността между поколенията, с посещение в ДЦПЛУ

Тази година 29 април се оказа специална дата от календара. Събра в себе си два хубави повода, достойни за отбелязване – Велики четвъртък и денят на солидарността между поколенията. Днешният ден е повече от добър повод да си припомним и кажем колко са важни солидарността, сплотеността, здравата връзка и отговорността между поколенията. Вече втора година живеем с ограничения, продиктувани от COVID-19 – не се срещаме с много хора, празнуваме в тесен ограничен кръг, времето пред екраните се увеличава, но всички знаем, че живото общуване не може да бъде компенсирано дори и от най-високите технологии.

Европейският ден на солидарност между поколенията е една прекрасна инициатива на Фондация „Лале“, която е организирана за първи път 2009 година, когато денят 29 април е посветен на връзката между хора от различни поколения.

YouTube

Чрез значимите възрастни в живота  ни от раждането до смъртта ние изграждаме представа за света, научаваме за него през нашите родители – първите неформални учители на всяка дете, баби и дядовци, учители, различни специалисти, с които ни среща ежедневието.  В този динамичен комуникационен обмен се заражда и необходимостта – да съхраним и предаваме на следващите поколения натрупаното нематериално богатство.

Солидарността е доста широко понятие, което се изразява чрез различни форми, но има един единствен съществен смисъл – да живеем заедно в разбирателство и уважение, да споделяме с разбиране и чувствителност болката и радостите на другите, да развиваме това сътрудничество, така, че светът да стане много по-човечен и добър.

Тази философия споделя през годините и МКБППМН-Кубрат, която има изградено работещо сътрудничество с дневния център за възрастни с увреждания в града, в който често деца от различни възрасти прекарват време с възрастните и осъзнават колко ценно е времето прекарано с тях – техните спомени от детството, техните житейски мъдрости са най-безценния дар за малчуганите. Целта на този вид прояви е  да насърчим общуването на  хора от всички възрасти и привлечем вниманието на обществото към приемствеността, разбирането, зачитането и солидарността.

По този хубав повод днес ученици от 3. а клас от СУ „Христо Ботев“, които през седмицата подготвиха празнични великденски картички за посетителите на центъра, имаха възможност да ги връчат лично и да пожелаят Светли и споделени великденски празници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе