Днес е Разпети петък

Петият ден от Страстната седмица е известен като Разпети петък, защото тогава Исус Христос е разпнат на кръста. Със смъртта си той изкупува греховете на човечеството. Постът на този ден е особено строги църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

На този ден не се служи Света литургия, защото се вярва, че Сам Господ е принесъл Себе Си в жертва. Отслужва се обаче Вечерня, когато се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

YouTube

Малцина знаят, но църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не три пъти както срещу Великден. След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се върви и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът я взема от престола и я полага в „гроба“ в центъра на храма.

В православните храмове на Разпети петък по традиция се издига символичен гроб, покрит с червената плащеница, която се покрива с цветя от християните.

По време на богослужение плащеницата се изнася и с нея се извършва символично обикаляне около храма, като в края на церемонията свещеникът я връща върху символичния гроб.

В народните вярвания се казва, че на Разпети петък дори птиците не пеят, защото страдат за Христос.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе