1 май – Ден на труда

На 1 май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда и Първи май).

Началото на този празник се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна, които настояват за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

YouTube

На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света. Tова е и ден на международното работническо движение и на левите движения.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Манифестациите се провеждат на централния площад във всяко населено място и включват маршруване и скандиране на лозунги, които прославят труда и работническата класа.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Обявен е за официален празник през 1939 г. В някои държави по света Първи май е отбелязван официално, в други се чества неофициално

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе