Разградските шахматисти – трети в Турнира на побратимените градове

Шахматистите от разградския клуб „Абритус” се класираха на трето място в първия онлайн Турнир на побратимените градове, организиран от унгарския град-побратим на Разград Сомбатхей.

Местната управа на Сомбатхей бе изпратила покана до Община Разград, откъдето на ШК”Абритус” бе предоставена информация за уникалната надпревара и клубът се регистрира за участие.

YouTube

Турнирът се проведе вчера на една от най-популярните шахматни платформи www.lichess.org. В състезанието участваха 148 състезатели от 9 града: Тур, Франция; Кутаиси, Грузия; Дунайска стреда, Словакия; Леко, Италия; Щригова, Хърватска; Фюрстенфелд, Австрия; Лапееранта, Финландия; Разград, България; Сомбатхей, Унгария. Разградският тим се състоеше от 15 състезатели, като по регламент за класирането бяха отчетени резултатите на първите осем.

Турнирът бе блиц, продължи по-малко от 2 часа. За победа се получаваха по 2 точки, за реми – по 1. Победителите от Дунайска стреда, Словакия събраха 218 точки, на второ място останаха виртуалните домакини от Сомбатхей с 203 точки, а трети – „Абритус”-Разград с 201 точки. В индивидуалното класиране най-добро представяне сред разградските шахматисти записа гросмайстор Момчил Николов, който е на второ място в индивидуалното класиране.

За призьорите в уникалния турнир организаторите са  предвидили купи.

Целта на турнира бе популяризиране на шахмата и предоставяне на възможност на състезателите за игра, но той бе и оригинален и подходящ начин за поддържане на отношенията и съвместните дейности между градовете-побратими във време на световна пандемия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе