На празника на Българската армия бе направена първа копка на Военен мемориал на поделенията в разградски гарнизон

В Деня на храбростта и празник на Българската армия заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев, областният управител Гюнай Хюсмен, подполк. доцент д-р инж. Калоян Илиев – заместник-декан на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ Шумен към Национален военен университет „Васил Левски“, Велико Търново и майорът от запаса Румен Вълчев направиха първа копка на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г.

YouTube

„Дълъг бе извървеният път от идеята за реализирането на това родолюбиво дело до първата копка, но важното е, че бе извървян заедно от Инициативния комитет и институциите: Община Разград, Областна Администрация Разград, Министерството на отбраната, проектантския колектив, сега на ход е строителят” – каза в приветствието си пред гостите на събитието заместник-кметът Добрин Добрев. Той допълни, че монументът на входа на Разград ще е паметен знак за поколенията за подвизите на българските воини, които не са предавали никога бойно знаме в плен, както и за това, че всички сме горди последователи на велики мъже, отдали живота си за България.
Заместник-кметът Добрин Добрев плисна менче с вода пред багера на фирма „САВ”, който ще положи основите на мемориала. Приветствие към присъстващите отправиха и областният управител Гюнай Хюсмен и авторът на идеята Румен Вълчев, а отец Дмитрий Терзи отслужи водосвет и благослови инициативата.

Гости на събитието бяха и: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметът Мирослав Грънчаров, заместник областният управител Евгени Драганов, главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, подполковник Диян Желев – началник на Военно окръжие-Разград; полковник о.з. Огнян Кирилов – председател на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за република България; подполковник о.з. Владимир Вълов – секретар на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за република България; майор от запаса Иван Иванов – старши експерт в сектор „Връзки с обществеността“ във Военна академия „Г. С. Раковски“-София; началникът на РУО-Разград Ангел Петков, Таня Тодорова – директор на Регионален исторически музей-Разград, общински съветници, граждани.

Идеята за изграждане на Военния мемориал възниква през 2018 г., когато е учреден Инициативен комитет. През 2019 г. се представя инициативата пред обществеността, изработва се идейният проект от художника Теодор Даскалов, както и цялостния проект от архитект Елга Бонева. Започва и събирането на дарения. Общата стойност на мемориала е 90 000 лева, към този момент са събрани 50 000 лв., като Община Разград е предоставила 15 000 лв., Министерството на отбраната – 11 000 лв., от военното ведомство са поели ангажимент и за предоставяне на 600 кг. гилзи, излезли от употреба, те ще се използват за изливането на фигурите – два изправени коня и орел, които ще бъдат поставени върху голяма арка. Композицията включва и вечен огън, както и гранитни плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 15-те военни поделения, функционирали в различни периоди в района. Разградски фирми пък са поели ангажименти за осигуряване на други материали и изработване на отделни елементи от мемориала. Военният мемориал ще е на входа на Разград откъм Попово, срещу Селскоспанската гимназия и пред входа на бизнес зона „Перистър”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе