Разградчанин е избран в ръководството на Европейския студентски съюз

На проведеното 80-то общо събрание на Европейския студентски съюз (ESU), което се провежда от 3 до 7 май, ESU избра новото си ръководство. Сред членовете му е и Станимир Бояджиев, зам.-председател на Национално представителство на студентските съвети и студент в Русенски университет „Ангел Кънчев”.

До момента българин се избира за втори път на толкова висока позиция в Изпълнителния съвет на Европейския студентски съюз.

YouTube

Изборът на Станимир Бояджиев в Изпълнителния съвет на ESU е признание за цялостната политика на НПСС в международната студентска организация. Председателят на НПСС Даниел Парушев сподели, че се надява избирането на Станимир да сложи начало на една последователна политика на активно участие на българските студенти в европейското образователно пространство.

Европейският студентски съюз (ESU) е обединяваща организация на 45 национални студентски съюза от 40 страни. Съюзите са отворени за всички студенти в съответната държава, независимо от политическото убеждение, религия, етнически или културен произход или социално положение. Членовете на ESU са автономни, представителни и действат в съответствие с демократичните принципи.

За председател бе преизбрана Мартина Дарманин от Малта, за зам.-председатели бяха избрани Замзам Ибрахим от Великобритания и Якуб Гродецки от Полша.

В Изпълнителния съвет освен Бояджиев за членове бяха избрани Пеги Павлетич от Хърватия; Мерал Нур от Австрия; Кристел Якобсон от Естония; Мартин Хамербауер от Чехия; Рубен Янсен от Белгия и Матео Веспа от Италия.

НПСС участва в работата на Общото събрание на ЕСУ в делегация, ръководена от Председателя на организацията Даниел Парушев.

Поредното постижение на ръководството на НПСС идва след като през 2019 година организацията получи втория си глас в ESU. Последната позиция на НПСС в ръководството на ЕSU е била през 2011 година, когато Калоян Костадинов от НПСС е избран за член на Изпълнителния съвет на Европейския студентски съюз.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе