Над 300 участници в Дните на Европа в Разград

Над 300 човека участваха в двете традиционни събития от инициативата на Областен информационен център-Разград и Община Разград „Дни на Европа”. Обновени по европроекти обекти в Разград разгледаха при обиколка с велосипеди 195 участника, а рисунки на тема „Децата на Разград рисуват Европа” сътвориха 121 деца.

YouTube

Колоездачната обиколка бе юбилейна – десета по ред. Старт й даде заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той благодари на спортната общност в града, която осигури масовост за събитието, партньори на ОИЦ и Община Разград в организацията бяха: Велоклуб „Пегас“, Спортен клуб по колоездене „Спринт“, „Разградска велогрупа“, Клуб „Зелена стъпка“ и Аматьорски отбор „Раздвижи се“, организирани отбори от училищата и Филиал – Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“. „Това амбицира Община Разград да работи в посока добавяне на нови и нови обекти, за да се превърне събитието наистина в колоездачна обиколка на Разград” – заяви заместник-кметът Добрин Добрев.

Преди старта музикален поздрав към участниците отправи възпитаничката на класа по поп пеене в ЦПЛР-Център за работа с деца Татяна Славова.

От площада пред Общинския културен център колоната от облечени с фланелки с логото на ОИЦ участници бе поведена към Археологическия резерват „Абритус” от балканския шампион, републикански шампион и рекордьор по колоездене Мирослав Минчев от СКК”Спринт”. Финалът бе отново пред Новия театър. Там всички 195 участници, което е рекорд за десетгодишната история на обиколката, се включиха и в томбола с над 50 награди. Освен организаторите награди – аксесоари за велосипеди – бяха осигурили и от велоклуб „Пегас”. Специални призове имаше за най-младия участник – Ивайло Иванов на 5 години и за най-възрастния – Иван Иванов на 62 години Големите награди – велосипеди – в тази юбилейна година бяха повече от предходната – 4 на брой. Талончетата с номерата на победителите бяха изтеглени от заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, от управителя на ОИЦ Юлиян Данаилов и журналиста Петър Петров. С нови велосипеди си тръгнаха: 32-годишният служител в „Антибиотик” Йордан Велчев, десетокласникът от НПТГ”Шандор Петьофи” Владислав Терзиев, и 11-годишните Калоян Йорданов от ОУ”Никола Икономов” и Георги Трендафилов от ОУ”Васил Левски”.

Повече от предишни издания се оказаха и участниците във второто събитие от инициативата „Дни на Европа” – конкурсът за рисунка на асфалт на тема: „Децата на Разград рисуват Европа”. Малките художници също бяха облечени с фланелки с логото на ОИЦ, които остават за тях като спомен от участието им в събитието, посветено на 9 май – Деня на Европа, както и тебеширите, които организаторите им раздадоха.

Преди да започнат да рисуват към участниците в конкурса отправи музикален поздрав друга възпитаничка на Свилена Дечева от класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца – Ралица Илиева.

Пъстроцветните представи на децата за Европейския съюз оцени жури с председател художникът Теодор Даскалов и членове: художничката Румяна Иванова и Емил Чанков от ОИЦ. Най-честите елементи в творбите на малките художници бяха българското и знамето на ЕС, но имаше и много слънца и усмивки, включително една скрита зад предпазна маска.

Победителите в трите възрастови групи получиха награди – статив за рисуване, а класираните до трето място и с поощрителни награди – различни пособия за рисуване. Наградите им бяха връчени от заместник-кметовете Добрин Добрев и Руска Вътева, както и от председателя на журито Теодор Даскалов.

Ето имената на най-добрите художници в трите възрастови групи:

До 7 години:

1. Калина Кръстева
2. Мари-Кристин Рийдезел – „Резонанс”
3. Ейля Хайриева
Поощрителни награди: Мерай Айдуан и София Йовкова от ДГ”Незабравка”

Възрастова група 1-4 клас:

1. Габариела Симеонова – ОУ”Н.Й.Вапцаров”
2. Христофор Владимиров – СУ”Христо Ботев”
3. Радостина Пенева – СУ”Христо Ботев”
Поощрителни награди: Дефне Динчер – ОУ”Васил Левски” и Гергана Ганчева

Възрастова група 5-8 клас:

1. Кристиян Светлозаров
• 3. Вероника Цисневич – ОУ”Васил Левски”
Поощрителни награди: Цвета Досева – ОУ”Н.Й.Вапцаров” и Емирхан Севдов – ПГССХВП”Ангел Кънчев”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе