Църквата в Кубрат празнува 123 години

На 11 май България почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Този ден се утвърждава през Възраждането като важен ден от празничният календар на българите – Ден за почит на светите братя – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.

YouTube

Днес патронен празник отбелязва и църквата в град Кубрат, съобщи говорителят от пресцентъра на общинската администрация в лудогорския град, Радослав Стойков. Божията обител вродния град на Лили Иванова навършва 123 години от своето съграждане в тогавашното село Балбунар /Меден кладенец/ и е от архитектурно-историческо значение. Обектът, от далечната 1898 г., притежава висока автентична стойност. Архитектурата на църквата е представителна за промените, настъпили през 19-ти и началото на 20-ти век. Интериорът е богат и в обемно пространство. Ценност в художественото оформление на църквата представляват иконите, иконостасът, владишкият трон и старите стенописи в храма.

С решение на МС вече са осигурени целеви средства за цялостна реставрация и ремонт на религиозни храмове в Разградска област, сред които е и църквата в Кубрат. И към днешна дата в храма се отслужват панихиди, кръщенета, тържествени и възспоменателни литургии и ритуали, а свещенослужители са – ставрофорен свещеноиконом отец Евгений Дечев и протойерей Светослав Светославов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе