Известен литературен изследовател дари книги на разградската библиотека

РБ „Проф. Боян Пенев” – Разград изказва своята искрена благодарност на Стефан Памуков, известен литературен изследовател, за щедрото дарение за читателите на библиотеката. Дарението включва следните книги: Поглед към неизвестното: Мемоари, биографии, писма; Портретът на Яворов /A portrait of Yavorov; Години на самота; По върховете на италианската литература; Иван Диваров и др. Да погледнеш към себе си : Литературна анкета със Стефан Памуков.

Дарението получихме в дните на Националната библиотечна седмица /17-21 май 2021/ и в навечерието на най-светлия и български празник – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

YouTube

С постъпилите книги ще обогатим фонда на библиотеката и ще задоволим още повече търсенията на взискателната четяща разградска аудитория.

Стефан ПАМУКОВ е роден през 1932 г. Той е последният мохикан в българската литературно-историческа наука. Неговите постижения в изследването на българското епистоларно класическо наследство, събрани в десет тома, надали ще бъдат повторени от някого. Както и откритията на писма и ръкописи, считани завинаги за изгубени или унищожени. Неговите книги с неизвестни писма на Лора, Мина, Елин Пелин, Тодор Влайков, Димитър Бояджиев, издирените неизвестни ръкописи на Лора, ще останат като събития в българската литературна история на ХХ век. Тепърва обаче ще се оценява изключителният като замисъл, изпълнение и значимост литературен проект на Памуков от последното десетилетие, включващ многотомното представяне на малко познати интимни преживявания и драматични моменти от живота на западноевропейските класици. Досега излязоха „Енциклопедия на италианската литература“ (2001), „Енциклопедия на английската литература“ (2002), както и свързаните тематично с френската литература „Любов и трагизъм“ (2003), „Знаменитият ХVІІ век“ (2004), „Съдби“ (2005), „Дух и страсти“ (2006), „Моят Париж“ (2008), следвани от „Шведска литература“ (2010), а също и „По върховете на италианската литература“ (2012).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе