Кубрат празнува днес двоен празник (ОБНОВЕНА)

Празникът на град Кубрат и Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура започна днес точно в 10.00 ч. с издигането на националния флаг и знамето на града. Днес Кубрат отбелязва 72 години от обявяването си за град, а читалището в общинския център – 130 години от създаването си. Това съобщават от Общинската информационна служба в Кубрат.
 
Церемонията се проведе на площад „Възраждане“, а на нея присъстваха Кметът на Общината г-н Алкин Неби, Областният управител на Разград г-н Иван Борисов, председателят на Общинския съвет г-н Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и общински съветници, ръководители на отдели към администрацията, местни общественици и много граждани. Слово по повод двойният празник произнесе кубратският градоначалник.

„Уважаеми съграждани! Поздравявам ви с 24-ти май – най-светлият празник в нашия календар! Светите братя Кирил и Методий ни завещаха най-мощното оръжие срещу мрака. Дадоха ни букви, слово, наука и прогрес. Поклон пред тях и всички, които ги последваха! Скъпи съграждани! Днешният ден е най-яркото доказателство за стремежа на българите за усъвършенстване. Да си пожелаем, да бъдем здрави и обединени в каузата за светло бъдеще и единение! Нека помним историята, поминъка и традициите си! Да ги предаваме на бъдещите поколения, с достойнство и гордост! Честит празник скъпи учители! Честит празник творци на напредъка и културата! Честит празник и на вас – хората на изкуството и дейците! Честит празник на град Кубрат! Честит празник на цяла България!“, каза в обръщението си към жителите и гостите на града кметът Алкин Неби.

YouTube

 
 

След словото на г-н Неби по традиция бяха удостоени зрелостниците на годината. Отличия бяха връчени от кмета и неговия екип. Удостоените с награда „Зрелостник на годината“ бяха възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат – Онур Солак, Ния Иванова и Траяна Димитрова. На церемонията бяха отличени и още седем ученици с отличен успех – 5 от училище „Христо Ботев“ и 2-ма от Професионалната гимназия в града.

След церемонията бе дадено началото на празничния концерт. Той „започна с изпълнението на песента „Върви, народе възродени“ от Анита Димитрова. На сцената прозвучаха народни и естрадни песни от Доника Емилова, Габриела Иванова, Марина Маринова, Александра Овчарова, Венислава Георгиева, Туана Незирова, Росиана Няголова, Аксевер Дурхан и Йорданка Георгиева. В навечерието на празника читалището в Кубрат получи изключителен подарък от Росиана Няголова, която е една от възпитаничките на музикалната школа към читалището, с ръководител Гинка Денчева. Талантливата певица от Кубрат спечели златен медал от XXIV-я старопланински събор „БАЛКАНФОЛК 2021“ в гр. Велико Търново.

На сцената в родния град на Лили Иванова Детският танцов състав към читалището, с ръководител Гинка Панчева, тропна „Варненски танц“ , а шопско хоро на площада изпълниха от Формация „Валенс“ с ръководител Валентина Петрова. Читалищният фолклорен състав представи танцът „Лазарки“, а за финал малки и големи извиха кръшно хоро пред новата сцена в Кубрат. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов.

След концертната програма в Ритуалната зала се проведе и церемония, на която бяха отличени 47 преподаватели и директори на училища и детски градини. Срещата с кмета приключи с празничен коктейл и кетъринг, изготвен от ученици на Професионалната гимназия в Кубрат.

Празничните прояви в града ще продължат през целия ден и ще завършат с пищен концерт на певицата Дара от 20.00 часа. Жителите и гостите на града ще имат възможността да посетят и традиционният панаир.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе