Петър Петров от ППМГ е най-добрият в България по математическа лингвистика

Снимка: pmgrz.net

В разширения национален отбор за международната олимпиада влизат Петър от 11а и абитуриентката Моника Дацова, която е лауреат с оценка 6.00. На част от нашите гении им предстои и състезание в Санкт Петербург, уточняват от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Математическата лингвистика е науката, в която наистина трябва „да блестиш с интелекта си“, както се пее в химна на ППМГ. След националната олимпиада нашите ученици ще блестят на национално и международно ниво. Най-добрият в България във възрастова група 11 клас е Петър Петров от 11а. Той постигна 119 точки от максимален брой 120 и е включен в разширения отбор за международната олимпиада.

YouTube

Другата голяма победа е на Моника Дацова от 12а клас. Красивата абитуриентка постигна 6.00 и е лауреат на олимпиадата заедно с още 8 ученици от страната. Седмица след бала тя и Петър ще отпътуват на много елитна лагер-школа в Слънчев бряг. С тях ще бъдат и още трима от клуба по математическа лингвистика на госпожа Емилия Станкова. За сайта на ППМГ тя сподели подробности: „Лагер-школата е за всички, включени в разширения нацинонален отбор по математическа лингвистика, но и за ученици с доказан интерес и успехи в тази област. Освен че ще им се провежда подготовка, ще има и контроли за международната олимпиада. На база на тези контроли първите четирима ще се класират за националния отбор, а следващите отиват на олимпиада в Санкт Петербург. Освен Петър и Моника за Слънчев бряг отпътуват единадесетокласниците Ася и Симона Андрееви и Павел Дамянов. Те се представиха много добре в националния кръг на олимпиадата. Симона, Павел и осмокласничката Теодора Мариянова са сред първите 30 в страната“.

Клубът на госпожа Станкова многократно е повдигал завесата относно това какво значи да се занимаваш с математическа лингвистика. За лаика най-добро е сравнението с разбиване на шифри, разгадаване на тайни писмена. Но ето научното обяснение от госпожа Станкова: „Задачите са за преводни съответствия. По пътя на логиката се разгадават загадки, решават се задачи, откриват се закономерности на малко известни езици. Някои задачи са и числови. в различните народи и езици. Не навсякъде начинът на образуване на числа е такъв, какъвто е при нас. Например при нас всеки 10 единици правят една десетица. Но има езици, в които 12 единици от долния клас правят една единица от по-горния клас“.

Отстрани погледнато хората в клуба на госпожа Емилия Станкова са много умни, много красиви, но най-вече много се забавляват, докато разгадават загадки. Всички те имат и ще имат успехи занапред. През тази година обаче погледите ни са отправени най-вече към Петър и Моника, които попаднаха сред 16-те от разширения национален отбор на България въз основа на сбора от точките от двете национални състезания.. „Браво деца! Гордея се с вас!“ – завършва госпожа Станкова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе