Общинският съвет по наркотични вещества на Разград информират децата за последствия за здравето при употребата на цигари

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център към него издаде информационен бюлетин за своята дейност през месец май на тема „Негативните последствия за здравето на младите хора при употребата на тютюневи цигари“. Това стана в навечерието на Световния ден без тютюн – 31 май.

В изданието са включени резултатите от онлайн анкета относно някои аспекти от здравното поведение, оценки и нагласи сред учениците от деветите класове в Професионалните и профилирани гимназии в гр. Разград. Целта на изследването е да подпомогне оформянето на адекватна картина на социално значими проблеми и явления. Въпросите, на които залага анкетата, изследват  отношението на младите хора към тютюнопушенето, употребата на електронни цигари и наргилета.  

YouTube

Бюлетинът е публикуван на фейсбук страницата и сайта на ОбСНВ – Разград.

От март месец до края на месец май тази година експертите от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него изнесоха занятия на тема „Тютюнопушенето и вредата от него“ в различни училища от областта: ОУ„Ив.С.Тургенев“-Разград, ОУ„Н.Икономов“-Разград, Професионална гимназия – Кубрат; СУ „Св.Св.Кирил и Методий“-с.Самуил; ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“-Ясеновец; ОУ „Отец Паисий“- Разград. Точно на 31 май – Световния ден без тютюнев дим – в ОУ „Н.Й.Вапцаров“-Разград проведоха демонстрация с пушещата кукла Сю в два втори класа.

Изработени са листовки на тема „Поеми ангажимент да се откажеш“, които са раздадени в 12 училища в Разград.

От Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него припомнят, че всеки активен пушач, който желае, може да се  възползва от различните безплатни услуги, които предлагат в Регионална здравна инспекция-Разград: консултации за отказване от тютюнопушене, измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи /чрез апарата „Smoker lyzer“/ и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе