Да се обединим за обновлението на две емблематични за Разград сгради

Снимка: Община Разград

Настоятелството на Народно читалище „Развитие 1869 обявява инициатива за набиране на средства за подпомагане на реконструкцията и реставрацията на две емблематични за Разград сгради – Музикалния дом и Театралната читалищна сграда.

Основната цел на инициативата е да запазим културното наследство на Разград и да създаваме съвременни условия за духовното му развитие.

YouTube

Музикалният дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“, със статут паметник на културата, и Театралната читалищна сграда са символи на Разград, свързани с неговата история, съвременен екстериор и духовен облик.

Сградата на Музикалния дом и външното стълбище на Стария театър се нуждаят от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава тяхната цялост и безопасното им обитаване. 

Средствата от Дарителската кампания ще подпомогнат реализирането на проектите. Те ще постъпват в банкова сметка IBAN BG47STSA93000027954741 и ще се използват целево за ремонтните дейности.

Дарения могат да се правят и в брой, на Касата на НЧ“Развитие 1869“ ул. „Антим I“ № 1, срещу Договор за дарение.

Дарените средства ще се отчитат периодично на благотворителни събития, организирани от Читалището.

Строежът на емблематичните за Разград сгради – Музикален дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ и Театралната читалищна сграда е нагледен пример какво може да се постигне с енергията на хората, когато се обединят в благородно дело. В продължение на 40 години  разградчани събират лев по лев средствата, с които са построени тези два храма на духовността.

Подкрепата на местната власт е от голямо значение за успеха на това мащабно начинание.

Обединяването в духовна кауза е жизнено необходимо в добри и в трудни времена. В настоящия момент то e особено актуално.

Да запазим културното наследство и същевременно да гарантираме, че двете сгради отговарят на съвременните изисквания – това е съвместна отговорност:

  • Отговорност на  НЧ „Развитие 1869“ като собственик на емблематичните сгради;
  • Отговорност на местната власт, съгласно Закона за културното наследство;
  • Отговорност на цялата градска общественост, на бизнеса, на институциите, на гражданите.

Нека, по примера на нашите предшественици, съградили Музикалния дом и Театралната читалищна сграда, да обединим усилията и възможностите си, в една Дарителска кампания, с която да подпомогнем укрепването и съхраняването на тези символи на родния град.

Поколения строители и спомоществователи на тези сгради също са живели в трудни времена, но са успели да осъществят това велико за Разград дело, водени от духовни подбуди.

Духовните ценности винаги са на върха на социалната пирамида, всички останали човешки ценности и дейности се подреждат от основата към върха и имат изключително важната роля да поддържат този крехък връх!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе