СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Самуил в партньорство с д-р Надие Карагьозова с открит урок на тема „Аз рисувам Добротата“

Различни творчески дейности от арт-работилницата на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-Самуил, като приложно изкуство, модерен абстрактен инпресионизъм, аранжиране на цветя по известния  японски модел „Икебена, литературно-музикална програма и презентация, намериха място в училищния сценарий, с който  на 10 юни се проведе открит урок на тема „Аз рисувам Добратата“. Преднамерената педагогическа ситуация е дело на педагозите Айля Чолак, Сибел Ибрахим, Анета Борисова, Нуран Сали и Севгюл Мустафа. Събитието, учениците от началния и среден курс посветиха на световния ден на приятелството (9 юни) и по този начин подкрепиха и  превантивно-образователната програма на своите приятели от местната комисия в Кубрат „Ценности и добродетели“, с които си партнират и сътрудничат от три години при реализиране задачите на  позитивната превенция чрез послания на изкуството. И това не е случайно. Както е известно, директор на училищната институция е талантливият художник от Лудогорието Орхан Исмаил и в неговия стил на преподаване и ръководене преобладава творческата свобода, а посланията обикновено се скрити в  различни нестандартни педагогически предизвикателства, които срещат подкрепа от секретаря на местната комисия д-р Надие Карагьозова, която неведнъж е подчертавала, че „когато изкуството присъства в класната стая, всичко в нея придобива по-дълбок смисъл – заражда се дискусия, която провокира към ползотворно общуване учител-ученик, житейските теми се осмислят по забавен начин, надграждат се определени умения, които отключват или развиват таланти, изучава се местния фолклор и др.“

YouTube

По време на срещата бяха коментирани творбите на малките художници, оцветили илюстрациите през учебната година към книжката „Приказка за добротата“ или интерпретирали темата през техните представи. Всички рисунки са събрани в албум, който ще бъде предаден през есента на детското отделение към кубратската болница, а част от рисунките ще бъдат подарени на малчуганите от столичната детска градина „Слънце“, на които ще гостува д-р Карагьозова на 14 юни тази година и ще представи пред тях знаковите стимули за позитивно поведение – Усмивко и Сърдитко.

След почти двучасова интерактивна среща, в която чрез словото, музиката и платната многократно се каза „…че няма по-голяма магия от Добротата“, малчуганите от началния и среден курс и техните  ръководители бяха удостоени с купата на МКБППМН-Кубрат „Посланици на Добротата“.

По време на срещата директорът на училището Орхан Исмаил сподели своята изненада и възхищение от творческата активност на група учители, които по време на извънредната ситуация рисуват по  популярния метод напоследък „рисуване по номера“.  Като краен резултат петима педагози Радка Стоянова, Севгюл Мустафа, Халиме Касим, Анета Борисова и Евгения Ралева реализират общо 33 платна на различна тематика, които в момента радват читателите на Регионалната библиотека в Разград. Изложбата е организирана по идея на директора на училището в знак на благодарност към труда на учителите и в същото време e посветена на седмицата на библиотечните служители, която се отбелязва през месец май. Изложбата получава висока оценка и от председателя на разградските художници Петко Антонов.

В края на срещата д-р Карагьозова благодари за ползотворното сътрудничество и поздрави всички учители и ученици за ентусиазма и желанието им да творят красотата по обикновен и необикновен начин.

Приятелката на самуилското училище беше изпратена с много цветя, детски усмивки и картина с автор Радка Стоянова, една от учителите-художници  и със заявка за нови работни срещи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе