Наградиха победителите в Националния конкурс за хумора и сатирата в Кубрат

Кметът на Община Кубрат, г-н Алкин Неби, бе гост на тържествена церемония в град Кубрат, на която бяха връчени наградите на победителите в четиринадесетия национален конкурс за хумор и сатира. Събитието стартира с издигане флага на кубратския хумористичен клуб „Жарава“.

Сред гостите на събитието бяха още областният управител на Разград г-н Иван Борисов, председателят на Общинския съвет в Кубрат г-н Хюсеин Юмеров, началникът на Общинския отдел „ПКСДТО“ г-н Здравко Вутов, местни общественици, творци, журналисти и други. Организатори на културния форум са Община Кубрат, програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио (БНР) и местният клуб на хумориста. Приветствие към творците отправиха кубратският градоначалник Алкин Неби, областният губернатор Иван Борисов, както и отличените творци.В таз

YouTube

годишното издание участваха 117 майстори на хумористичните жанрове от цялата страна, като най-много те бяха от столицата София. Двама творци имаше от Република Турция, а за първи път и от Република Беларус (Белорусия).

Получените творби в три раздела – карикатура, кратки сатирични форми, стихотворения или кратък хумористичен разказ, бяха оценявани от жури в състав: Весел Цанков и Митко Новков от БНР, както и от Майя Чолакова от София.

Победител в раздел „Карикатура“ стана Ивайло Цветков от София. Втори в категорията се нареди русенецът Валентин Георгиев, а трети – Цочо Пеев от Пловдив. Наградата на Съюза на Българските художници (СБХ) отиде при столичанинът Георги Чалъков.

Наградата на името на Велко Велков бе присъдена на Диляна Николова от София, а наградата на Дулинко Дулев получи разградчанинът Иван Джебаров.

Първо място в раздел „Стихотворения или кратък хумористичен разказ“ спечели Петър Нешев от София, следван от Иван Трифонов от Казанлък и Александър Чинков от Кърджали. В този раздел бе дадена и поощрителна награда за Горица Маджарска от Враца.

В категорията „Кратки сатирични форми“ първа награда бе присъдена на кубратчанинът Димитър Атанасов. На второ място се класира Динко Павлов от Бургас, а на трето – Христина Острикова от София. Поощрителна награда взе Иван Беловски също от София.

Една специална награда бе присъдена и от Българското национално радио, която получи Васил Сотиров от София.

В рамките на тържеството бе открита и самостоятелна изложба на Никола Георгиев – Кайо, като награда от името на Община Кубрат и клуба за хумор и сатира „Жарава“.

Най-добрите карикатури на участниците в конкурса бяха изложени във фоайето на читалището. По повод събитието бе издаден и специален алманах в електронен вариант с творби на участници в конкурса.

В края на церемонията всички се насладиха на прекрасните изложби и културни произведения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе