Европейски Фокус ден 2021: Да се защитим от домови кражби

Днес, 16 юни 2021 г., се провежда третото издание на Европейския Фокус ден за превенция на домовите кражби, организиран от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) #StopDomesticBurglaries. Целта на кампанията е да повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства.

Предвид факта, че в повечето европейски държави се отчита намаляване на броя на тези престъпления (особено в условията на световна пандемия), изглежда странно фокусирането върху този проблем, но домовите кражби според статистическите данни продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност.

YouTube

Тези посегателства не просто лишават хората от притежанията им. Домовите кражби се отразяват пагубно върху базисното чувство за сигурност на жертвите там, където би трябвало да се чувстват безусловно най-защитени, а обществото търпи сериозни икономически и финансови загуби. Именно това е причината 16 държави членки на Европейската мрежа за превенция на престъпността, сред които и България, със съдействието на Европол, да продължат започнатата през 2019 г. ежегодна традиционна кампания за превенция на домовите кражби.

За повече информация и съвети как да обезопасим дома си:

www.zashtitidomasi.eu

https://eucpn.org/focus-day

https://twitter.com/eucpn

linkedin.com/company/eucpn

https://www.facebook.com/eucpn

У нас се отчита намаляване на броя на тези престъпления. Статистика на ГДНП:

ПериодРегистрирани домови кражбиПроцент разкриваемост
01. 01.2021 г. – 31.05.2021 г.173330%
01. 01.2020 г. – 31.05.2020 г.225825,5%

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе