Близо 106 хил. ученици се явиха на изпит по математика

Почти 106 хил. ученици от VII и X клас се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората.

На изпит по математика днес се явиха също 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи – 15 от тях бяха с избираем отговор и две – с разширен. Учениците разполагаха с 90 минути.

YouTube

В отделни изпитни зали работиха 17 седмокласници и 50 десетокласници, които са под карантина поради контакт с болен.

Изпитите по математика проследяват индивидуалния напредък на всеки ученик и установяват степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма. Това помага за прилагане на мерки и политики за подобряване на качеството на образованието.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Срокът за обявяване на резултатите е 28 юни 2021 г.

Отговорите на изпита за десети клас са публикувани на сайта на МОН в „Общо образование“. 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе