Кметът на Кубрат: Честит Еньовден!

Еньовден – празникът на слънцето, водите и билките, който по значение в народния ни календар стои редом до най-големите празници, отбелязват днес жителите на община Кубрат. По повод празника поздравителен адрес към всички празнуващи, към билкари и аптекари бе отправен и от кмета на Община Кубрат Алкин Неби, съобщават от Общинската информационна служба в Кубрат.

„Уважаеми съграждани! Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Еньовден – Деня на билкарите и Професионалния празник на българските фармацевти. В този ден бих искал да изразя огромното си уважение и почит към този празник и труда на всички вас, които продължавате да утвърждавате добрата фармацевтична практика. В народния календар Еньовден е най-виталният ден през годината, когато слънцето е в зенита си, а билките притежават най-голяма лечебна сила. Пожелавам на всички празнуващи най-вече здраве и много успехи! Честит празник!“, казва в поздравителния си адрес кметът на Кубрат Алкин Неби.

YouTube

Днес е Еньовден!

Днешният празник съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе