Новият фестивал на читалищата завършва с концерт на Веселин Маринов на Абритус

Най-новият фестивал, който се включва в културния календар на Община Разград, е посветен на най-стария културен институт в България – читалищата. Първото издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“ ще бъде на 30 юни, събитието се организира от Община Разград и РЕКИЦ “Читалища“. Новият фестивал е посветен на 165 години читалищно дело и на 110 години от създаването на Съюза на народните читалища.

Заявки за участие във фестивала, който ще се проведе на територията на Археологическия резерват „Абритус“, са подали 25 читалища от цялата Разградска област, от общините: Разград, Лозница, Исперих, Кубрат, Завет и Самуил. Формации от тези читалища ще участват в открита сцена „Ритмите и песните на Лудогорието“ на сцена „Театрон“ на Абритус, тя е с начален час 16,30.

YouTube

Още преди да започнат музикалните изпълнения в района на сцената ще бъдат оформени арт работилнички на занаятчии от региона. Да се включат в тях, като изработят сувенир, ще имат възможност всички, които пожелаят – деца, младежи, възрастни хора. В работилничките ще се изработват капански китки, плетива, апликации с фолклорни мотиви, накити и други. Работилничките отварят в 14,00 ч.

Очаква се концертната част на читалищните състави, които ще представят както фолклорни изпълнения от различните етноси, живеещи в Лудогорието, така и съвременни музикални жанрове, да приключи около 19,00-19,30 ч.

Когато завършат изпълненията си, участниците ще могат да се запознаят с музейните експозиции на Археологическия резерват „Абритус“.

В района на театрона ще има и обособени места за хранене за участниците и посетителите.

Финал на фестивалния ден ще е концерт на открито на известния поп изпълнител Веселин Маринов. Той ще пее на сцената на „Вила Урбана“, концертът му започва в 19,30 часа.

Община Разград предвижда надграждане след пилотното издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, както по отношение на продължителността му, така и на обхвата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе