В събота Разград е домакин на фестивала за клубове за народни танци „Капанска китка“

Снимка: Данче Бозаджиева

Поредното събитие от фестивалния календар на Община Разград за Лято 2021 ще се проведе в събота, 3 юли, в залата на Общински културен център.

След година прекъсване заради световната пандемия от COVID-19 Разград отново е домакин на Националния фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора „Капанска китка“.

YouTube

Това е 11-тото издание на културното събитие, което се организира от НЧ „Бузлуджа 2010“ гр.Разград, Община Разград и Танцов клуб „Абритус“ при НЧ „Бузлуджа 2010“ гр.Разград ​и събира любителите на народни танци от цялата страна. Заявките отново са от всички краища на България, според предварителната информация ще участват 11 формации.

Фестивалът се провежда в два тура. В първия клубовете представят по избор две автентични хора, едното – местно за съответния клуб. Във втория тур се тегли жребий за това кой от три предварително подготвени танца да бъде изпълнен на сцената, точките от този тур се удвояват.

Изпълненията се оценяват от компетентно жури в състав: Любчо Василев – заместник-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и директор на ансамбъл „Мизия“-Търговище и хореографите Румян Занев и Димитър Манов. Най-добре представилият се колектив получава Голямата награда на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев, под чийто патронаж се провежда събитието. Призове има и за класираните на първо, второ и трето място, а има и специални награди на партньорите в организацията на фестивала – културни институции от Разград.

Откриването на фестивала е насрочено за 10,00 ч. на 3 юли, събота. След официалния старт ще има концерт на домакините от ТК “Абритус“, после ще се изтегли жребият за поредността на участие и конкурсните танци започват. Те продължават до следобедните часове, най-вероятно победителите ще бъдат обявени  около 15,00-15,30 ч.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе