Годишна продукция на Класа по цигулка в Музикална школа „Илия Бърнев“

Цигулка, солфеж и творчески биографии на български композитори поднесоха възпитаниците на Румяна Маркова от Класа по цигулка, на 29 юни в Музикалния дом.

Младите цигулари представиха степента на овладяване на цигулката, този изключително труден инструмент. Демонстрираха знанията си по солфеж и упражниха умението да говорят пред публика.
Оригиналният сценарий на годишната продукция предизвика вълнение, аплодисменти и искрена благодарност от страна на публиката.

YouTube

Концертната програма започна с дуети на преподавателя г-жа Маркова и нейния възпитаник Никола Радев. Те поставиха оригинално начало със „Селска кантата“ на Й. С. Бах; „Менует“ на Телеман; Ото Флайшм – „Ноктюрно“; музика из операта. „Оберон“ на Вебер и „Ноктюрно“ на Чайковски.

Кенан Мехмед, който за 2-а година е в класа по цигулка, изпълни „Алегрето“ на Моцарт, „Песничка“ от Хайдн; Солфеж от Бела Барток и представи изтъкнатия композитор Димитър Ненов, с изключителен принос във фонда на местната и националната култура..

Радост Русева – 2-и курс на обучение, изсвири старателно „Песничка“ от Ж. Б. Люли; „Ода на радостта“ от 9-а симфония на Бетовен; Солфеж от Моцарт – „Бурлеска“ и композитора Веселин Стоянов.
Надежда Дочева, 3-и курс обучение, грациозно изпълни Мелодия от Хендел; Солфеж от Шопен – Мазурка и разказа на публиката кой е Парашкев Хаджиев.

Хавин Юнсал, 5-и курс на обучение, виртуозно изпълни Концертино за цигулка от Н. Бакланова; Солфеж от Моцарт – из операта „Вълшебната флейта“; Хавин представи композитора Панчо Владигеров.

Джансу Чакалова, която завърши 6-и курс, впечатли зрителите с |Концертино за цигулка и пиано от Ф. Кюхлер, оп. 12 – I, II и III част; Солфеж от Шуберт – „Пъстървата“ и творческата биография на Любомир Пипков.

Аляра Юсеин – доайен на класа с 9-годишен курс на обучение, постави ефектен финал на концерта с Първа част оп. 15 от Концертино за цигулка и пиано от Ф. Кюхлер; Унгарски танц № 5 на Йоханес Брамс; Солфеж от Шуберт „Серенада“ и разказа кой е Петко Стайнов.

На събитието присъстваха Секретарят на Читалището – Виолета Антонова и директорът на Музикалната школа Деян Денчев, които поздравиха Класа по цигулка за постиженията през сезон 2020/2021, благодариха на родителите за партньорството и отправиха сърдечни пожелания.

Гостите на тържеството имаха удоволствието да разгледат изложба от нотопис и рисунки на децата – цигулари, на музикална тематика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе