От днес плащаме ДДС на всички пратки, идващи извън ЕС

От днес всички онлайн покупки от страни извън Европейския съюз ще се облагат с ДДС. Досега получаването само на малки пратки до 22 евро беше освободено от данък. Освен начисляването на ДДС, за пратките ще се подава и митническа декларация.

Промяната влиза в сила като част от пакет за електронна търговия на Европейския съюз, с който се въвеждат нови правила за дистанционна продажба. Целта е да се ограничат случаите на заобикаляне на данъка, като умишлено се декларира внос на малки пратки.

YouTube

В резултат при внос от страни като Китай, Великобритания и САЩ ще трябва да се попълва митническа декларация дори за стоки с незначителна стойност.

Първият вариант е когато човек пазарува от сайт, който е регистриран по новия режим за обслужване на eднo гишe пpи внoc (IOSS) в ЕС. В този случай при пазаруване например от китайски сайт, още при попълване на адреса в България електронният магазин ще добавя 20% ДДС в цената. Клиентът ще плаща крайната цена, а онлайн магазинът ще има ангажимент да внесе ДДС-то по сметка в НАП. Възможно е сайтът да си партнира с куриера, за да бъде подадена необходимата митническа декларация. Потребителят няма да има ангажименти за оформяне на документите, но е възможно да плати допълнителна такса към тази за доставката за подаване на митническата декларация.

При втория вариант за доставка по новия режим за ДДС може да се регистрира куриерската фирма, Български пощи или митнически агент. В този случай за подаване на митническата декларация ще отговаря куриерът. Необходимите данните за цената и вида на стоката може да пътуват заедно със самата пратка (например от Китай или САЩ).

При третия вариант за внос от страни извън ЕС човек ще може сам да подаде митническата декларация и да плати ДДС-то.

Възможно е онлайн магазинът да дава опции за избор – дали той да оформи документите, дали куриера или всичко да бъде оставено на крайния получател. Някои сайтове обаче може да предлагат само една от опциите.

При внос на стоки с цена над 150 евро, както и досега, освен ДДС ще има и мито. В тези случаи хората ще може да използват куриера за подаване на митическата декларация или да го направят сами.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе