От 1 юли започва въвеждането на електронна рецептурна книжка

От 01.07.2021 г. стартира процесът на въвеждане на електронна рецептурна книжка (ЕРК) и извеждане от употреба на хартиената рецептурна книжка.

Стартирането на всяко нововъведение неминуемо е съпътствано от различни по своята същност проблеми, обхващащи участниците в процеса. Дигитализацията на този сложен процес (електронна рецепта, електронна рецептурна книжка и протоколи) е свързано с работата на общопрактикуващите лекари и специалистите, аптеките, РЗОК,  пациентите и софтуерните компании.

YouTube

В тази връзка НЗОК е създала необходимата организация за отстраняване на възникналите проблеми от техническо естество с медицинския или аптечен софтуер до 15.07.2021 г. 

Отчитайки възникналите неудобства при въвеждане на електронната рецептурна книжка, НЗОК уточнява, че затрудненията няма да се отразят на начина на плащане и договорните партньори няма да бъдат санкционирани. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с НРД за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени.

НЗОК заявява, че въвеждането на електронна рецептурна книжка не трябва да затруднява осигуряването с лекарствени продукти на здравноосигурените лица.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе