Какви са приложенията на шнековите транспортьори?

Бързината и ефективността на производството днес се нареждат сред най-важните фактори за успеха на всяко индустриално предприятие. Затова и голяма част от заводите и предприятията инвестират средства за внедряване на специализирани конвейерни системи. Основното им предимство е, че те осигуряват надеждно и бързо пренасяне на различни видове суровини или на материали в насипно състояние, необходими за производствения процес.

Един от популярните и широкоизползвани видове системи за пренасяне на насипни материали са т.нар. шнекови транспортьори. Какво представляват те, как работят и какви са техните приложения, обобщаваме в следващите редове.

YouTube

Как работят шнековите транспортьори?

Шнековите транспортьори, известни още с названието винтови транспортьори, се използват за транспортиране на насипни материали от почти всяко положение (вертикално, хоризонтално или под наклон) и са един от най-надеждните методи за транспортиране.

Винтовият транспортьор  е механизъм, който използва въртящ се спирален винтов нож, наречен “витка”,  който е монтиран на централен вал и задвижван по различни методи. Той се върти  в тръба, снабдена с подаващ механизъм в единия край. Материалът се добавя към подаващия край на устройството и се транспортира до изпускателния край чрез процес на положително изместване.

Винтовите конвейери работят чрез въртене на насипни материали от едно място на друго.  Интересен факт е, че тези устройства, които намират широко приложение днес, всъщност се базират на едно откритие от преди няколко хилядолетия. Става дума за т.нар. винт на Архимед.

Принципът на винта на Архимед се изразява в  следното: когато въртящ се винт или шнек е правилно монтиран в тръба или цилиндър, той може да движи водата в посоката, която сте избрали. Освен това всеки път, когато винтът се върти, той ще пропуска нов материал в тръбата.

Традиционно шнековите транспортьори се произвеждат от неръждаема или въглеродна стомана, което осигурява тяхната здравина, устойчивост на външни влияния, както и дълъг експлоатационен живот.

В кои индустрии се използват шнековите транспортьори?

Относително семплото им устройство в комбинацията с тяхната висока ефективност превръщат шнековите транспортьори в предпочитано решение за пренос на насипни материали в редица индустрии.

Винтовите транспортьори са широко използвани в хранително-вкусовата промишленост, където намират приложение за пренасяне на хранителни суровини, разбъркването и миксирането им. Сред другите индустрии, където се използват шнекове, са минно-добивната индустрия, производството на лекарства и козметични продукти, химическата промишленост,  селското стопанство и др.

Какви са видовете шнекови транспортьори?

За да се осигури по-висока ефективност при използването им и за да отговорят на нуждите на производството, производителите предлагат различни видове шнекови транспортьори. Ето и част от тях:

  • Тръбни шнекови транспортьори – както името им подсказва, при този вид шнекове, витката е разположена в тръба. Те са се превърнали в предпочитано решения, както заради достъпността си, така и заради тяхната универсалност и издръжливост.
  • U-образни шнекови транспортьори – името им идва от формата, в която е разположена спиралата. Сред големите им предимства се нарежда възможността за пренасяне на лепкави и мокри суровини, без това да води до блокиране на системата. Намират приложение в пакетиращи или процесни фабрики и предоставя по-лесна поддръжка.
  • Специализирани шнекови транспортьори – предоставят възможност за персонализиране с допълнителни разширения, за да отговорят изцяло на нуждите на вашето производство.

Ако търсите шнекови транспортири, които да бъдат произведени, така че да отговарят на нуждите на вашия производствен процес, изберете шнекови транспортьори от Inoxsys: https://inoxsys.eu/bg/produkti/sistemi-za-prenos-na-nasipni-materiali/shnekovi-transportyori.html. Компанията притежава широка експертиза в производството на стоманено оборудване и предлага голям набор от индустриални решения, съобразени с индивидуалните изисквания на клиента.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе