Наръчник за начинаещи: Как да караме електрически скутер?

снимка: Papalin4o Photography

През последните няколко години, все повече хора припознават електрическите тротинетки като удобно транспортно средство, което осигурява едновременно лесно придвижване и забавление. Ако и вие сте решили, че е крайно време да се сдобиете с електрически скутер и да се научите как да го карате, в тази статия обобщаваме някои полезни съвети за начинаещи.

Бързаме да ви успокоим, че карането на електрически скутер далеч не е трудно, нужно е само малко практика, за да усвоите това умение. Много хора споделят, че то е по-лесно дори от карането на колело. Все пак, вижте какво трябва да имате предвид, ако тепърва се учите как да управлявате електрическа тротинетка.

YouTube

Започнете с подходящата екипировка

Безопасността винаги е на първо място. Затова преди да се качите на скутера е нужно да си набавите подходяща екипировка. Поставете каска, която ще защити главата ви при евентуален инцидент. Добра идея е също да добавите протектори за лакти и колене, така ще се чувствате още по-спокойни и защитени. За повече удобство може да инвестирате и в подходящи ръкавици.

Направете предварителна проверка на състоянието на скутера

Преди за пръв път да се качите на вашия скутер, чудесна идея е първо да направите предварителна проверка, за да сте сигурни, че всичко в наред и в изправност. Сред важните неща, които трябва да проверите са: състоянието на гумите и дали батерията е достатъчно заредена, за да издържи планираното возене. Също така, не забравяйте да тествате спирачките, да огледате дали скутерът изглежда наред и да се ослушате за евентуални шумове, които може да са сигнал за неизправност.

Научете се да контролирате вашия електрически скутер

Преди да започнете да карате на по-дълги разстояния или по трасета с повече препятствия, първо започнете с тренировка на някои паркинг или тиха улица, където ще може необезпокоявано да потренирате. Отделете време да се запознаете с тротинетката, като обърнете внимание къде се намират най-важните части:  газта, спирачките, светлините и клаксонът.

Ако се притеснявате, може първо да изпробвате скутера, като се качите върху него, без да ускорявате. Така ще усетите как да пазите баланс.

Започнете бавно и тренирайте завоите

Вземете удобна позиция, като поставите недоминиращия си крак върху тротинетката и избутате с доминиращия си крак. Преди това, уверете се, че сте вдигнали степенката. Някои модели изискват да ги засилите малко, за да задействате двигателя. Има и модели с т.нар. “zero start”, при които това не е необходимо.

Също така, трябва да имате предвид, че кормилото е важно за завоите, но също толкова важна роля имат краката ви. Ако усещате, че стискате дръжките на кормилото твърде силно, това може би е сигнал, че трябва да потренирате повече баланса си.

За да завиете, е добре да намалите скоростта, така че да имате по-голям контрол. При каране с по-висока скорост трябва да държите кормилото предимно изправено и да разчитате на смяна на тежестта и наклоняване при маневриране и завъртане.

Необходимо е да тествате сами различни маневри, като естествено започнете с най-лесните, за да бъдете уверени, че ще се справите, когато започнете да карате скутера си в реална градска среда. Гарантираме ви, че много скоро ще изградите техника и няма да имате проблеми с придвижването.

Ако нямате търпение да се научите, но все още не сте намерили подходящ електрически скутер, изберете висококачествени модели от e-Point. В техния сайт ще откриете също аксесоари и качествени резервни части за електрически тротинетки. Поръчайте онлайн – бързо и лесно!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе