Утре започва традиционният Панаир на киселото мляко

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени традиции и занаяти започва утре, 22 юли. Това е 19-то издание на културното събитие, организирано от Община Разград.

Официалното откриване на Панаира е от 17,30 ч. в четвъртък на площад „Независимост“, пред Общинския културен център(Новия театър). Още от сутринта обаче в централната част на града – в района на джамията „Ибрахим паша“ и таксиметровата пиаца до Момина чешма – ще работят щандовете на производители на мляко  и млечни продукти и 70 занаятчии. В шатрите ще бъдат представени произведения на майстори-занаятчии в следните области: грънчарство, дърворезба, кожухарство, везбарство, бижутерия, металопластика, ковано желязо, иконопис, коренопластика, терзийство, плетиво, свещолеене, ебру, пирография, плъстене и други. Майсторите са от различни краища на страната: Троян, Ловеч, София, Балчик, Казанлък, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Етрополе, Кубрат, Варна, Плевен, Монтана, Русе, Сливен, Бургас, Трявна, Дулово, Силистра, Добрич, Севлиево и Разград. Шатрите ще са отворени в трите дни на Панаира и Фестивала – 22, 23 и 24 юли.

YouTube

След официалното откриване, на което се очаква да присъства и делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш начело с кмета на града Мариус Григоре Дулче, в 18,30 ч. започва конкурсът за избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. В него ще участват по две представителки на танцовите състави, включени във вечерните концерти. Кралицата и нейните подгласнички ще бъдат определени от тричленно жури, в което участват: архитект, спортист и ръководител на културна институция. Момичетата ще трябва да дефилират с национални костюми на своите държави, да представят фолклорен танц от своята държава, да направят шеговито представяне на своята група, както и да покажат и умения в български народни танци В 19,30 ч. започва дефилето на художествените колективи, водено от новоизбраната Кралица и нейните подгласнички. Те ще участват в ритуала „Добре дошли, приятели“ преди вечерния концерт на площад „Момина чешма“ от 20,30 ч. В дефилето и концерта ще участват: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция; Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград; Младежки духов оркестър при ЦПЛР ЦРД-Разград; ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“-Разград; ДТШ „Хорце“ и ТА“Булгарика“ при ЦПЛР ЦРД-Разград; Капански ансамбъл-Разград.

Със съдействието на Национална телевизия „КИС 13“ вечерните концерти и от трите вечери на Панаира ще могат да бъдат наблюдавани в реално време в интернет сайтовете на телевизията и на Община Разград: https://kiss13.net/ и www.razgrad.bg.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе