Жители на Кубрат излязоха на протест заради лошото състояние на пътищата

Днес, за точно един час, хората от кубратските села Бисерци, Божурово и Звънарци, както и протестиращи от град Кубрат изразиха недоволството си чрез протестна акция и скандирания край село Бисерци. Това съобщават от пресслужбата на Община Кубрат.

Председателят на ОБС Кубрат: „Ако управляващите не искат да финансират пътищата в тези райони, нека да го обявят“

YouTube

Недоволството на жителите от селата е породено от лошото състояние на републиканския път и проблемната 12-километрова отсечка, която преминава през населените места и, която не е ремонтирана от около 40-50 години. Хората бяха подкрепени и от местната управа в Кубрат, начело с кмета Алкин Неби, който присъства на протеста в качеството си на гражданин.

До пълна блокада на движението в участъка по направлението Кубрат – Тутракан не се стигна, въпреки че бяха направени опити за такава. От Инициативния комитет на протеста бързо осуетиха опитите, като стриктно бяха изпълнени и разпоредбите на контролните органи.

31-годишен мъж е задържан след протестите в Кубрат вчера

„В качеството си на гражданин съм тук, за да изразя пълната си подкрепа и солидарност към хората, защото проблемите с влошените пътища в общината и региона не се решават трайно. Местното население не може да разбере защо нашият регион и община биват постоянно пренебрегвани? Хората се питат къде отиват средствата им от разни такси, винетки и данъци? Отделен въпрос е и ако се наложи да бъде потърсена спешна медицинска помощ по тези села за колко време и колко спешно тя ще бъде оказана на пострадал или тежко болен човек поради състоянието на тези пътища?

Това са все въпроси, на които няма отговор. Нямаме конкретен отговор защо не се ремонтират пътищата, какво се е случило с финансирането на проекта и какво прави по въпроса Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ)“, коментира в Бисерци кметът Алкин Неби.

Oбщина Кубрат припомня, че Πътнaтa aгeнция беше зaпoчнaла peмoнт пpeди 3 мeceцa, нo вече е преустановен поради липса на финансов ресурс.

Недоволство днес бе изразено и от кметовете на засегнатите села, като всички се обединиха около мненията, че хората са изоставени и излъгани.

„Житeлитe нa нашите села нa пpaĸтиĸa ca oтĸъcнaти oт cвeтa, а уж живеем в Европейския съюз. Hямaт oбщecтвeн тpaнcпopт, тъй ĸaтo aвтoбycитe oтĸaзвaт дa пътyвaт пo paзбититe ни пътищa. Cнaбдитeлитe cъщo нe иcĸaт дa зapeждaт мaгaзинитe, зaщoтo чyпят ĸoлитe cи. Крайно време е да се реши този проблем, защото въпреки подписките, многобройните жалби и молби проблемът остава нерешен. Тези хора са граждани на тази държава, а в същия момент никой не се интересува от тях. За голямо съжаление хората са търсени само по избори от разни партии, които само хвърлят прах в очите и така откакто се помним“, заяви по време на протеста кметът на съседното село Божурово Юджел Алимов.

Подкрепа бе изразена и от председателя на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, който живее в Бисерци и като жител на селото подкрепи своите съселяни.

„Тук съм, за да подкрепя бисерчани и разбира се хората от общината, а също така и да им кажа, че съм до тях. Многократно сме правили опити за нормален диалог с Пътната агенция и други институции за тези проблеми, но уви отговор и пряк ангажимент към нас няма. Хората заслужават пътища и ние няма да спрем да отстояваме и защитаваме интересите на жителите на цялата община. Въпреки натрупаното напрежение и разочарование обаче протестите трябва да са мирни и разбира се цивилизовани, защото не ние трябва да плащаме за нехайството на някои институции“, заяви председателят на местния парламент в общинския център Хюсеин Юмеров.

Кметът на село Бисерци Алиш Арифов и организатора от Инициативния комитет Мейхат Адилова заявиха, че хората очакват отговор най-много до месец, като се заканват на сериозни протести на разклона край селото в посока Тутракан. Протести е възможно да има почти всяка събота.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе