Ансамбъл „Странджа”-Бургас се включи в концертите от Панаира на киселото мляко, нови състави ще има и днес

Още един фолклорен състав се включи в концерта от втората вечер на тазгодишното издание на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти, организиран от Община Разград. Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” от Бургас представи 40-минутна програма на сцената на площад „Момина чешма” тази вечер. За колоритните им  изпълнения заместник-кметът на Община Разград Полина Иванова връчи диплом за участие на главния художествен ръководител на ансамбъла Марио Егов, тя покани изпълнителите от Бургас да гостуват и следваща година на разградска сцена. Концертът тази вечер, както и вчера, бе открит от една от детските фолклорни групи в Разград. Този път това бе ДТС”Капанче” към НЧ”Напредък 1901” заедно с ГАЙДАРСКИ СЪСТАВ към Народно читалище  „НАПРЕДЪК-1901” с ръководител Пламен Панев. Вихрени танци, различни от първата вечер, но също толкова атрактивни, представиха и участниците от вчера: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция.

Преди концерта изпълнителите участваха в дефиле по улиците в централната част на Разград. То се водеше от Градския мажоретен състав и Младежки духов оркестър, и двете към ЦПЛР ЦРД-Разград заедно с Кралицата на Панаира на киселото мляко Аня Митрович от Сърбия и нейните подгласнички – Роата Уана от Румъния и Теодора Цонева от ТА”Булгарика” при ЦПЛР ЦРД-Разград.

YouTube

Вторият ден от Панаира започна със занимания за деца в Етнографския музей в квартал „Вароша” на тема „Игрите на баба и дядо”, обучител бе Снежана Желязкова.

През деня четири от танцовите състави и делегацията от румънския град-побратим на Разград Кълъраш се срещнаха с ръководството на Община Разград. Предиобяд бе срещата с Ансамбъла за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия, а следобяд – с ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция и Професионалния артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш. Всички танцьори получиха от заместник-кмета Добрин Добрев символа на Панаира – гърненце с кисело мляко. Г-н Добрев обясни на гостите какви са вкусовите преимущества на гецовското кисело мляко. Участниците във всички състави изразиха добрите си впечатления от посещението в Разград, от интересното събитие и от топлото посрещане от страна на разградската публика. За танцьорите от Румъния това се оказа първо чуждестранно представяне на творчеството им, съставът е на 3 години.

В късните следобедни часове фолклорните състави излъчиха четиричленни отбори, които участваха в забавната щафета „Да правим таратор, а не терор!” пред Общинския културен център. Както всяка година състезанието всъщност не бе само за бързина, а за качество на продукта и безопасно приготвяне на типичната българска студена супа. Награди имаше за всички – дипломи, бутилка мастика и диня за топлите юлски дни и вечери. С две награди си тръгнаха танцьорите от Румъния – диплом за сръчност на целия отбор и за „дояч на крава – най-нежен с вимето” – за единствения мъж в отбора Богдан от Румъния. Тимът от Турция спечели диплом за най-артистичен и творчески подход при правене на таратор, от  Сърбия – за вегатариански таратор без отрязани пръсти, а „Капанска китка”-Гецово – за бързина. Оценките след дегустация даде жури с председател Валери Бойчев – главен експерт „Спорт” в Община Разград Валери Бойчев и членове: Алтан Хашимова, Нели Николова и Малвина Петкова от отдел „Култура и религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград, както и Теодора Ненкова от отдел „Образование”. Материалните награди бяха по бутилка мастика и диня на отбор.

Днес е последният преди ден от Панаира  на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти.

Програмата започва в 9,30 ч. пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров” с детския пленер на тема „Панаир на киселото мляко“. В 11,00 ч. отново има занимания за малките участници в Панаира, те могат да се включат в обучения „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей. Майсторите, които ще покажат своите умения, са: Донка Иванова – плъстене, Николинка Ангерова – тъкане, Лидия Костова – отливане на накити.

Към любителите на народните танци и желаещите да ги научат е насочено следващото събитие – от 18,00 ч. на площад „Независимост“ е откритата сцена „Танцувай с нас“, на която ще има демонстрации на клубовете по народни танци и възможност за жителите и гостите на Разград да научат български народни танци. В нея ще участват: Танцово студио „КАЛИНА РАДА” с                       хореографи Жулиета Иванова  и Румен Иванов; танцов клуб „АБРИТУС” при Народно  читалище „БУЗЛУДЖА-2010” с ръководители –Емилия Русева, Кремена Иванова и Кънчо Върбанов; Клуб по танци „КАПАНЦИ” с ръководител Павлин Занев; Танцов клуб „НАШЕНСКА ШЕВИЦА” с ръководители  Цветелина Митева  и Иван Иванов; Клуб за Български народни хора при Народно читалище „НАПРЕДЪК-1901”с ръководител Илонка Занкова; Клуб  по  танци „КАПАНСКА  МАГИЯ” –ръководители Неделчо Райчев  и Милен Станчев и със специалното участие на: Ансамбъл за изворен фолклор ”КАПАНСКА КИТКА” към Народно читалище „ПРОСВЕТА -1883”-с.Гецово с художествен ръководител Веселина Русева;  Ансамбъл за автентичен фолклор „КАПАНЦИ” към Народно читалище „ПРОСВЕТА-1883”-с.Гецово с художествен ръководител  Веселина Димова; ГАЙДАРСКИ СЪСТАВ” към Народно читалище  „НАПРЕДЪК-1901” с ръководител Пламен Панев.

В 20,00 ч. започва дефилето на художествените колективи, а третият вечерен концерт е с начален час 20,45 ч. В него се очаква да участват още два нови състава: Фолклорен ансамбъл „Тена” от хърватския град Джаково и Албански национален ансамбъл на традиционни танци и песни в Република Северна Македония. В програмата са включени и: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция, както и ДТФ”Хорце”, ТА”Булгарика” и Градски мажоретен състав при ЦПРЛ ЦРД-Разград

Концертът и Панаирът  ще завършат с огнено шоу и фойерверки.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе