Областният кризисен щаб на Разград апелира: „Не палете огън на открито!“

Не палете огън на открито, спазвайте противопожарните мерки и бъдете внимателни! Това апелира Областният кризисен щаб на днешното си заседание. То бе водено от областният управител Иван Борисов, който е председател на щаба.

„Целта  ни е да заострим вниманието на институциите и общините, отговорни за спазването на мерките за противопожарна безопасност. Необходимо е да се намалят до минимум рисковете, с възможностите, с които разполагаме. Разчитаме много на координирани действия с РДПБЗН – Разград“, заяви областният управител. Той каза, че във връзка с откриването на ловния сезон, е необходимо представителите на ловните и горски стопанства, чрез своите служители, да инструктират ловните дружинки, че не бива  да се допуска паленето на огън на открито.   

YouTube

„Независимо, че засега обстановката в региона е сравнително спокойна, потенциалната опасност от пожари е висока. Затова нека е всекидневна задача за всички нас, независимо от поста, който заемаме, да направим всичко възможно да не се стигне до огненото бедствие, което виждаме да бушува в съседни държави“ призова Иван Борисов. Той подчерта, че ако някъде лумне пожар, хората в беда не бива да остават сами, а трябва да получат бърза и адекватна помощ от местната власт и структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Директорът на РДПБЗН – Разград Емилиян Станев отчете, че през периода 26.07. 2021 г.  –  05.08.2021г. служителите на дирекцията са реагирали на 42 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 30  бр. пожари, от които 6 с преки материални щети. Без материални щети са 12 пожара, от които 6 са в сухи треви в урбанизирана територия, а останалите 6 бр. в сухи треви и листна маса извън урбанизирана територия. Станев уточни, че личният състав за едно 24 часово дежурство е от 22 служители, които разполагат с 19 автомобила. За един час може да бъде мобилизиран екип до 100 човека. РДПБЗН разчита и на доброволни формирования към общините, които са преминали съответно обучение и разполагат с екипировка. По общини спасителните команди са със следния личен състав: Исперих с 20 доброволци, Разград- с 10, Кубрат с 15, Завет с 15, Цар Калоян с 3, Лозницас 14 и Самуил с 10.

На заседанието стана ясно, че в Държавно горско стопанство Разград са взети следните мерки – изорани са сухите треви между горските и земеделските площи, назначени са пожаронаблюдатели, оборудвани са противопожарните депа, направен е инструктаж на работещите в дърводобива да не се допуска паленето на огън на открито, а наличната техника е преминала преглед за техническа безопасност в началото на пожароопасния сезон.

От Областна дирекция „Земеделие“ – Разград съобщиха, че преди началото на жътвената кампания са изпратили заповед до общините в областта и земеделските производители, с която се забранява паленето на открит огън, паленето на стърнища, сухи треви и тютюнопушенето.

На заседанието на Областния кризисен щаб бе припомнено, че институциите от Единната спасителна система и общините трябва да имат готовност за реагиране при бедствия. Всички те разполагат с екземпляр от Областния план за защита при бедствия, имат разработени и такива свои планове. Там са описани задълженията и ресурсите за справяне в кризисни ситуации.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе