Среща с изпълнителите на проекта за реставрация на джамията „Ибрахим паша“

Областният управител Иван Борисов се срещна с изпълнителите на проекта за реставрацията на джамията „Ибрахим паша“, за да се информира за хода на строителните дейности. В работната среща участваха управителят на спечелилата обществената поръчка фирма „Стройкомерс ТТ“ – Търговище инж. Тошко Райчев, техническият ръководител на проекта – инж. Донче Райчева и осъществяващата строителния надзор Лиляна Гайдарджиева от „Стройконтрол – ГТ“ ООД – Шумен. Присъстваха и двамата заместник-областни управители Драгомир Златев и Найден Късов.

Инженер Райчев разказа, че вече е готов първият етап от укрепването на сградата, като е използвана за първи път в България уникална технология с хоризонтално поставяне в зида на метални елементи по цялото протежение на три от стените. Тази технология са препоръчали консултанти от ЮНЕСКО. „Навремето майсторите, градили джамията, са укрепвали стените с дървена конструкция, подобна на хоризонтална стълба, монтирана в самия зид. Тя е придържала камъните със специални сглобки, като са използвани желязо и олово“, поясни той. Тези стари конструкции са демонтирани, направени са хоризонтални отвори със специална техника и са поставени метални елементи, които чувствително укрепват и заздравяват зидовете.

В момента се работи по покривната конструкция на сградата, която е направена от ламарина. Тази ламарина е отстранена и е направена замазка с хоросан. Сега ламарината се ремонтира и се поставя отново, за да бъде съхранена автентичността. Ще бъде използвана и нова, като тя ще е около 12 % от цялата покривна конструкция. „Когато направим покрива, ще можем да започнем дейностите по фасадата на сградата и интериора“, добави инж. Райчев. До края на годината ще се работи по фасадата и предверието на джамията, уточви той.  Предверието ще е тежко за изпълнение, защото изискванията към колоните са много сериозни.

Дейностите, планирани до края на 2021 г. са на обща стойност около 680 000 лв. без ДДС.

„Проектантският екип е съставен изцяло от специалисти от София, като някои от тях са сред водещите авторитети в тази дейност. Професор Валентин Тодоров например е инженер химик, който е експерт по дейностите за консервация на външните елементи на сградата. За интериора отговаря Владимир Цветков, художник реставратор, сериозно име в тази област. Той работи по много обекти с историческа стойност в България.

Тошко Райчев уточни, че фирмата-изпълнител „Стройкомерс ТТ“ е със сериозна история, утвърдено име в бранша е и е най-голямата в региона. Работи по много обекти в цяла България. Инженер Райчев е в Камарата на строителите от 1999 г., като в момента е председател на областната структура в Търговище.

В следващите дни областният управител Иван Борисов ще посети джамията „Ибрахим паша“, за да се запознае на място с хода на дейностите по нейната консервация и реставрация.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе