Българите, влизащи в Белгия, представят PCR тест, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на COVID-19

Българските граждани, пътуващи за Белгия, ще трябва да представят PCR тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. По информация на посолството ни в Брюксел мярката влиза в сила от утре, 21 август 2021 г., тъй като България преминава в списъка със страни от „червена зона“ за пътуване.

При влизане в Белгия българските граждани трябва да представят един от следните документи:

YouTube

  • сертификат за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 (14 дни след поставянето на последната доза). Необходимо е ваксината да е сертифицирана от Eвропейската агенция по лекарствата или Covishield;
  • сертификат, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;
  • сертификат, показващ отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането в страната;

Българските граждани, които не разполагат с един от трите документа, ще бъдат поставяни под карантина.

Белгийските граждани и постоянно пребиваващите в Белгия могат да си направят PCR тест през първия или втория ден след пристигането им в Белгия, като след получаване на отрицателен резултат те се освобождават от карантината.

Децата под 12 години няма да бъдат тествани, но ще трябва да останат под карантина, докато резултатите на родителите им не станат известни.

Остава задължението за попълване на Формуляра за локализация на пътниците (Passenger Locator Form – PLF) в рамките на 48 часа преди пътуването.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 375 86 50, +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: [email protected] и [email protected]

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе