Посланикът на Турция: „Бизнесът у нас проявява сериозен интерес към инвестиции в област Разград“

Бизнесът у нас проявява сериозен интерес към инвестиции в България и в частност в област Разград. Това заяви посланикът на Република Турция в нашата страна Айлин Секизкьок, която пристигна днес на първото си посещение в региона. Първата среща в програмата й бе с областния управител Иван Борисов и неговия екип. Посланик Секизкьок води десетчленна делегация, в състава на която е и генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел.

YouTube

„Засиленият интерес на турските инвеститори към България в известна степен е продиктуван от глобалните тенденции. Бизнесът у нас в момента проучва възможности да вложи средства в различни краища на вашата страна“, каза Айлин Секизкьок. Нейно превъзходителство отчете, че по отношение на турските инвестиции област Разград е останала в някаква степен пренебрегната, особено на фона на съседните области Търговище и Шумен. „Ние търсим възможности за още по-бързо развитие на отношенията между Република Турция и област Разград, която е много важна за нас. Ако има конкретни проекти и  евентуални преференции, бизнесът у нас ще инвестира в региона, добави посланикът на Република Турция.

Секизкьок  прояви интерес към реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ в Разград. За хода на строителните дейности я информира управителят на фирмата изпълнител„Стройкомерс ТТ“ – Търговище инж. Тошко Райчев. „Ако има нужда от помощ при реставрационните работи, Турция ще я осигури. Нашето желание е час по-скоро да завърши реставрацията на джамията „Ибрахим паща“ и да открием заедно този символ на нашите добри взаимоотношения“, заяви посланик Секизкьок. Според нея в Турция расте интересът към туристически пътувания на Балканите и възстановената джамия „Ибрахим паша“ със сигурност ще привлече много туристи в Разград.

Областният управител Иван Борисов увери Нейно превъзходителство, че при конкретни бизнес проекти държавната власт е отворена към сътрудничество и готова да окаже необходимата подкрепа.

След срещата с областния управител, посланик Секизкьок разговаря с кмета на община Разград Денчо Бояджиев. В програмата й са заложени още визити в Исперих и Цар Калоян, както и посещение на Демир баба теке.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе