С гала концерт и награждаване на призьорите завърши Осмият конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”

С гала концерт и награждаване на призьорите завърши днес Осмото издание на Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”, който се организира от Община Разград, НЧ“Развитие 1869“ и къща-музей „Димитър Ненов“. Тази година конкурсът бе с международно участие, в него се включи седемгодишният Илья Макаров от руското селище в Ленинградска област Кузьмоловский. С негово изпълнение започна гала концертът, както и награждаването. Малкият музикант се представи най-добре в първа възрастова група и спечели първа награда. Също първа награда в тази възрастова група получи Лорен Николова. По традиция най-малките призьори в конкурса получават големи плюшени играчки, в останалите възрастови групи наградите са парични.

YouTube

Във втора възрастова група журито не присъди първа награда, на второ място са Грациела Кънина и Константин Радев, а на трето – Невена Драганова. В трета група победители са Христиана Харалампиева и Тома Вълков, а поощрителни награди получават Полина Флориду, Невена Цанкова и Дерия Генджева. В четвърта група първата награда е за Виктор Василев, на второ място е Деян Денчев, а с поощрения са Славена Петкова и Лилия Апостолова. В пета възрастова група няма присъдена първа награда, а с втора е Християна Наковска от Музикална школа при НЧ”Развитие 1869”-Разград. Тя получи и Специалната награда на къща музей „Димитър Ненов за изпълнение на произведение на Димитър Ненов. Връчи й я директорът на Регионален Исторически музей-Разград Таня Тодорова. С изпълненията на Християна Наковска на „Прелюд” и „Гайда” от Димитър Ненов завърши гала концертът.

С изключение на тази награда останалите бяха връчени от членовете на журито с председател Евгени Желязков – преподавател в НУИ“Проф. Веселин Стоянов“-Русе и членове: проф. Александър Василенко – ръководител катедра в НМА“Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател в НМУ“Любомир Пипков“-София и Боян Бъчваров – преподавател в НУИ“Димитър Христов“-Варна.

При дуетите в първа възрастова група бе присъдена втора награда за Дара Матева и Емир Шукри, а във втора възрастова група – първо място на Любомира Ангелова и Виктор Василев и трето място за Ивана Хосровян и Михаела Тодорова.

Обявени бяха и две награди за високи педагогически постижения – на Елена Юлиянова от Казанлък и на Весела Пенева от Габрово.

Конкурсът се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, местата за сядане в залата на НЧ”Развитие 1869” бяха обозначени до допустимия брой съгласно актуалната заповед на здравния министър.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе