Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България

Жителите на град Кубрат и местната общественост отбелязаха с церемония и празнична програма 113 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщават от Общинската информационна служба.

YouTube

Днес, точно в 11.00 ч., под звуците на националния химн „Мила Родино“ беше издигнато знамето на Р България. Флагът издигна дванадесетокласника Росен Христов от СУ „Хр. Ботев“ – Кубрат. Сред присъстващите на площад „Възраждане“ бяха представители на Общинското ръководство, начело с кмета Алкин Неби, неговите заместници – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на местния парламент Хюсеин Юмеров, служители на Общината, общински съветници, кметове на кметства, местни общественици, жители и гости на града.

Кратко слово по повод обявяването на Независимостта на страната каза кметът Неби, а за значимостта на Съединението и последвалата Независимост, чиято годишнина отбелязваме днес, разказа преподавателят от професионалната гимназия в Кубрат Таджинур Велиева.

„Скъпи съграждани! Приемете моите най-искрени поздрави по повод националния празник на България – Деня на Независимостта!

Днес се навършват 113 години от провъзгласяването на Независимостта на България и признаването на нейния суверенитет от великите сили. С този акт нашата страна, една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта и политическа сцена.

На този ден отдаваме почит на българите, които в онези съдбоносни дни дадоха пример за единство в решаващи за нацията ни моменти, дадоха живота си в освободителните борби и отвоюваха Независимостта на нашата Родина! Нека на този празник си пожелаем да бъдем достойни граждани! Нека имаме мъдростта и прозорливостта за бъдещето, да следваме оставените ни завети, така че да издигнем авторитета на България в общото ни Европейско семейство!“, каза в словото си кубратския градоначалник Алкин Неби.

По повод празника беше изнесен концерт с участието на ученици от СУ „Христо Ботев“ с ръководител Валентина Петрова, както и от съставите при НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1891″ с ръководители Гинка Денчева и Гинка Панчева.

Тържествената церемония в Кубрат завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в лудогорския град. Венци бяха поднесени от Община Кубрат, от държавни учреждения и институции, от училищата в града, от местни структури на политически сили, сред които – ДПС, ГЕРБ и БСП, а също от граждани и деца.

По време на събитието малки и големи получиха знаменца с цветовете на националния трикольор, а за празничното настроение на всички, се погрижи читалищният оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе