Разград отбеляза Деня на Независимостта там, където преди 113 години е прочетен Манифестът, с който е обявена Независимостта

Разград отбеляза Деня на Независимостта на мястото, където преди 113 години е прочетен за пръв път в града Манифестът на Цар Фердинанд, с който е обявена Независимостта на България от Османската империя. На мястото на днешния площад „Независимост” до Общинския културен център в началото на миналия век се е намирала тогавашната градска управа.

YouTube

Днес тържественото слово, посветено на историческото  събитие, произнесе преподавателят по история в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград Петко Костов. „Прочетеният в строената от Цар Иван-Асен II църква „Св. Четиридесет мъченици” в Търново Манифест завършва цикъла от възстановяването на Българската държава. Малко са нещата в Новата ни история, които сами сме започнали, реализирали и защитили. Бих искал да отбележа три: Постигането на самостоятелна Българска екзархия, Съединението на Княжество България и Източна Румелия и защитата му, както и обявяването на Независимо Царство България.

Няма по-подходящ момент да кажа: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!” – заяви Петко Костов пред събралите се на площад „Независимост” разградчани. Сред тях бяха: Кметът Денчо Бояджиев, Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева, заместник областният управител Драгомир Златев, общински съветници, граждани.

Словото на учителя по история бе част от инициативата на Община Разград представители на различни поколения и гилдии разградчани да приветстват на общоградските тържества жителите на града за националните празници.

В музикалната програма бяха включени популярни български песни и произведения от български автори. „Ръченица“ на Парашкев Хаджиев изпълни малката цигуларка от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“ Джансу Чакалова. Мартина Матева, също от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“, изпя народната песен „Тръгна Желка“, а Текин Зекериев от Класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца – „Хубава си, моя горо“. Музикалният поздрав за празника завърши с изпълнението на солистката на Капански ансамбъл Теодора Дамянова на песента „Къде си вярна ти, любов народна”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе