Красимир Симонски: Държавата не е добър стопанин на кадри в сектора на киберсигурността

България не е изключение от глобалното киберпространство и това, че не виждаме кибер атаките, не означава, че те не съществуват. Държавна агенция „Електронно управление“ има ангажимент в тази посока и работи за това, да има видимост, кога и какви атаки застрашават публичните институции в страната. Това заяви Красимир Симонски, председател на ДАЕУ по време на дискусионния панел „Как да изградим кибер устойчивост“, на международна конференция „Изкуственият интелект и киберсигурността,“, организирана от Българския дипломатически институт и Дигитална национална коалиция.

Човешкият фактор в киберсигурността е проблем на световно ниво. Държавата не е добър стопанин на кадри в сектора на киберсигурността, механизмите са тромави, заплащането е ниско, за да можем да привличаме топ специалисти, коментира Красими Симонски. ДАЕУ въведе гъвкави механизми и в момента в агенцията има експерти, които са с по-висока заплата от тази на председателя. Готови сме и на временни решения, да подбираме кадрите си още от студентската скамейка, да ги обучаваме и разбира се, да се опитаме да ги задържим по-дълго на държавна работа, осигурявайки им добро заплащане. Това е добър ресурс за цялата държава, включително и за бизнеса, подчерта Симонски.   

YouTube

За да има устойчивост, всички страни, в тази своеобразна екосистема, трябва да си взаимодействат и да си помагат, отбеляза председателят на ДАЕУ, като изтъкна доброто сътрудничество с ДАНС, телекомите и сериозните вендори в областта на комуникациите. Той посочи отделните слоеве на системата за киберсигурност, които са неразривно свързани – национален, включващ националната сигурност на страната; секторен, в който влизат отрасли с национално значение като енергетика, транспорт, здравеопазване, банки; организационен, при който ефектът от серия мерки е най-силен; индивидуален, включващ кибер хигиената на всеки човек и международен, при който киберсигурността от години е топ приоритет. Изключително важна е и защитата на споделените информационни ресурси, с централизирана защита, която включва двуфакторна идентификация за достъп до е-услугите на всички администрации, допълни Красимир Симонски.

Той призова публичните институции да включат своята критична инфраструктура към Държавния хибриден частен облак. По този начин се намалява периметърът, който трябва да защитава агенцията от евентуални зловредни действия, спестяват се държавни средства за изграждане на отделни дейта центрове, подчерта Красимир Симонски.

Октомври е Европейски месец на киберсигурността. Станете част от информационните събития в Календара на ДАЕУ, на които ще научите полезни съвети по двете теми на тазгодишната Европейска кампания – „Бъди киберзащитен от вкъщи“ и „Първа помощ“ при онлайн пазаруване, компрометирана кредитна карта и заплахи на акаунти в социалните мрежи, обяви председателят на ДАЕУ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе