Обновена детска площадка и нов кът за тихи игри в неремонтираната част на жк „Орел“

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев извършиха оглед на две съоръжения в жк „Орел“ днес. Обновяването на детската площадка до блок 12 и изграждането на  кът за тихи игри между блокове 7 и 8 е извършено от служители на Общинско предприятие „Паркстрой“. И двете се намират в невключената в проекта за благоустрояване на квартала част от жк „Орел“. Намерението на местната управа е периодично да се отделят средства и да се рехабилитира игровата и техническата инфраструктура в този район.

YouTube

Ново на детската площадка до блок 12 в „Орел“ е комбинираното игрово съоръжение за деца от 3 до 12 години, а останалите досега съществуващи съоръжения, както и два пясъчника, са освежени, поставени са и пейки и кошчета за смет.

Кътът за тихи игри и забавления под ореха между блокове 7 и 8 пък включва няколко детски съоръжения – люлки и пързалки – и две маси с пейки. На едната има шахматна дъска, а на другата може да се играят карти, домино и игри от типа „Не се сърди, човече“. Самите игрови комплекти посетителите на къта могат да вземат за временно ползване от базата на ОП“Паркстрой“ в близост – до бившето тото до автобусната спирка или да носят собствени игри. Изградена е и къщичка за книги от типа „Вземи, прочети,  върни“. Първите книги в нея – с приказки – бяха поставени от директора на ОП“Паркстрой“ Бонка Цакова. Тя увери, че при искане от жители на други квартали общинското предприятие има възможност да изгради и други кътове за тихи игри и занимания.

Заместник-кметът Добрин Добрев съобщи, че през тази година поетапно започна частична подмяна на детските съоръжения на съществуващите детски площадки в Разград. То е съобразено както със сигналите на гражданите, така и с обобщената информация от извършен обход и преценка на амортизационното състояние на детските площадки в града. Част от съоръженията се ремонтират и обновяват от „Паркстрой“, но се закупуват и нови. Общата стойност на новите съоръжения е над 15 000 лева. Две от тях – комбинирани съоръжения за деца от 3 до 12 години – все още са в процес на изработка от фирма-производител и след доставката ще бъдат монтирани във вътрешния двор на жк „Васил Левски“ и до 10-етажните блокове в квартал „Абритус“.

По сигнал на граждани предстои и подобряване на съоръженията на детската площадка в междублоковото пространство, заключващо се между улиците „Искър“ и „Симеон“, близо до детска ясла „Звездици“ и Детската млечна кухня. Там се очаква доставка на нова детска площадка, детска люлка и съоръжение тип магазин. Ако времето до края на годината позволи, там ще бъде поставена противоударна настилка и след това монтирани новите съоръжения.

По-рано през годината бяха монтирани съоръжения на ул. „Д-р Петър Берон“ в района на болницата и до блоковете „Морави“.

Детските площадки в по-малките населени места в Община Разград също са обект на внимание на общинското ръководство. През тази година бяха ремонтирани детски площадки в селата Осенец и Балкански. Детски площадки се ремонтират или изграждат по проекти по ПУДООС в четири населени места: готови са в Дряновец и Киченица, приключват работите в Стражец и Ясеновец, започва и изграждане на спортна площадка в Мортагоново.

Ръководството на Община Разград призовава гражданите да използват съоръженията по предназначение и да ги опазват, за да могат повече хора и по-дълго да ги използват, а при нарушения да сигнализират своевременно отговорните институции. При огледа, извършен днес от Кмета Денчо Бояджиев и заместник-кмета Добрин Добрев, бе установено, че една от пейките на обновената детска площадка до блок 12 е силно замърсена, едва няколко дни след монтирането й.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе