Деца от Кубрат се забавляваха на образователен урок, посветен на музиката

По повод Световния ден на музиката, 1-ви октомври, градската библиотека към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1891“ в град Кубрат организира празничен урок за децата от четвърти „а“ и „б“ клас при СУ „Христо Ботев“ в Кубрат с класни ръководители г-жа Татяна Попова и г-жа Ивелина Станчева.

Забавата за малчуганите бе водена от секретаря на културната институция г-жа Гинка Денчева и библиотечния специалист от най-голямото книжовно поприще в общината г-жа Милена Димитрова. Гости на урока бяха музикантите от оркестър „Славяни“ с ръководител г-н Румен Стоянов, както и кубратския писател-хуморист, афористик и карикатурист г-н Димитър Атанасов.

YouTube

Още в началото г-жа Денчева поздрави присъстващите с празника и накратко разказа за значимостта на музиката в живота на човека и обществото. Учениците имаха възможността да се запознаят с най-популярните музикални пособия у нас, като саксофонът, кларинетът, гайдата, акордеонът и др. На тяхно внимание бяха показани и струнните инструменти – гъдулка, китара и балалайка. Най-голям интерес обаче у възпитаниците на училището предизвика огромният читалищен контрабас.

За малчуганите бяха прожектирани няколко интересни презентации, посветени на класически композитори, като Моцарт и родните творци – Панайот Пипков, Димитър Ненов и др. Присъстващите се запознаха също и с презентация за най-особените и интересни музикални инструменти по света.

За всички любопитковци бяха организирани забавни игри с подреждане на нотната стълбица и думички, като специално за този ден местният общественик г-н Атанасов представи свои авторски гатанки, свързани с най-различните и популярни музикални инструменти, които децата отгатнаха с интерес и без особено затруднение.

В края на събитието музикантите към читалището демонстрираха как звучат духовите и ударни инструменти, след което поздравиха децата с българска народна музика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе