Третокласници отбелязаха Световния ден за защита на животните

На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните.

В света има над 40 000 застрашени вида. Според Комитета на ООН за защита на животните и природата поне 100 вида животни изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба. Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животинския свят.

YouTube

На 4 октомври учениците от 3. в и 3. г клас на ОУ „Никола Икономов“ гр. Разград имаха много интересен урок, който се проведе във Ветеринарна клиника „Профивет“ с участието на д-р Атанас Ганчев и д-р Катя Иванова. Те ги въведоха в манипулационната зала, в която им обясниха как се извършват различните интервенции – прегледи, операции и ваксинации на животни. Учениците научиха как се стерилизарат инструменти; видяха микроскоп и апарат за кръвен анализ; кантар за животни; стойка за инфлузия; машина за затопляне на животните, ако се налага тази интервенция; ехограф; апарат за следене състоянието на животно, което е под упойка, който показва пулс, температура, сатурация; машина за упояване – беше подробно обяснен механизмът на подаване на упойващ газ и кислород.

Учениците задаваха адекватни въпроси като: Има ли в клиниката рентген? Лесна ли е професията ветеринарен лекар? Как се поставят ваксини на кучета? Има ли определени условия преди да се направи ваксинация? Лекарите разясниха, че преди да се направи ваксина на едно куче, то се преглежда обстойно и да е напълно здраво – мери се температурата ( тя трябва да е между 38 – 39 градуса) , нослето трябва да му е влажно и още други подробности, които учениците научиха.

На финала учениците наблюдаваха ваксинация на няколко малки кученца, която им беше изключително интересно. Преди да си тръгнат, разгледаха различните храни и стоки за животни, а учениците, които имат домашни любимци обещаха да се върнат в клиниката, за да зарадват своя любимец с подарък от там.

Урокът бе насочен към възпитаването на любовта на децата към животните учи на отговорност и добросърдечност, но и утвърждава представата за света като едно цяло, в което освен че всички имат равни права, е и повече от нормално по-силните да бъдат защитници за по-слабите. Емпатията, съпреживяването е един от най-ценните уроци в израстването на децата и осъзнаването на принадлежността им към заобикалящия свят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе