Министър Алексиев: Европейският орган по труда да съдейства за прозрачност на изискванията към командированите работници

Едно от най-сериозните предизвикателства на новоприетата директива за командироване на работници е, че всяка държави има различни изисквания. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на среща с изпълнителния директор на Европейския орган по труда  Козми Боаджиу. В тази връзка, министър Алексиев поиска съдействие от трудовата организация да бъде осигурена прозрачна информация, достъпна онлайн за специфичните изисквания на всяка страна.

„Международните транспортни фирми ще трябва да изпълняват различни норми на трудовото законодателство за всяка държава. Новите разпоредби ще наложат наемане на допълнителни адвокати и счетоводители, а 90 процента от българските компании за международен автомобилен транспорт са малки предприятия и не могат да си позволят този разход“, обясни министърът.

Българската страна внесе жалби за завеждане на дела относно отмяната, частично или в цялост, на трите законодателни акта от Пакета за мобилност I, припомни Христо Алексиев.

Успоредно с това, полагаме максимални усилия за лобиране пред ЕК за представяне на законодателно предложение, което да предвижда пълно заличаване на текста за връщане на превозното средство, бе категоричен министър Алексиев.

Като част от подготовката за подпомагане на бранша в изпълнението на европейските разпоредби, е създадена работна група между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Главна инспекция по труда, информира Христо Алексиев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе