Документни престъпления са разкрити при полицейски проверки на заявления за гласуване в подвижни избирателни секции

Снимка: ОДМВР - Разград

Полицията в Разград извършва проверки на всички лица, гласували с подвижни избирателни секции на изборите от 4 април и 11 юли тази година. Това съобщи на брифинг пред журналисти днес директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Минков. Проверките са разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция“ заради фрапиращи разлики между случващото се на територията на Разградска област и останалите региони в страната. Заявленията, подадени за гласуване в подвижни секции в Лудогорието, са в пъти повече в сравнение с другите области. Двойно е завишен и броят на подвижните СИК между 4 април и 11 юли:

  • На 4 април в община Исперих функционират 4 ПСИК, в Самуил – 8, Кубрат – 7, Завет – 3, Лозница – 3 и Разград – 1.
  • На 11 юли в община Исперих – 10, в Самуил – 9, в Кубрат – 10, Завет – 4, Лозница – 5, Цар Калоян – 3 ПСИК.
    •  

Данните за броя и лицата, гласували в подвижни секции, са изискани по официален ред от общините в Разградска област, уточни старши комисар Минков. На изборите от 11 юли в региона над 2500 души са упражнили правото си на глас в подвижна избирателна кутия. В най-голямата община в Разградска област, община Разград, са подадени 90 заявления за гласуване в ПСИК, а в община Исперих – 491, в Кубрат – 493, в Самуил – 390, в Цар Калоян – 320.

YouTube

Законодателят е предвидил ред и критерии, на които трябва да отговаря дадено лице, за да гласува в подвижна секция. Полицията проверява спазени ли са законовите разпоредби и имат ли основание всички тези 2500 души да гласуват в ПСИК. Още в първите дни от полицейските проверки са констатирани груби закононарушения – неистински документи, фалшиви подписи, документи с невярно съдържание. За констатираните престъпления са образувани 9 досъдебни производства: в РУ-Исперих – 4 ДП, в РУ-Кубрат – 3 ДП, в РУ-Разград /Цар Калоян/ – 1 ДП и в Лозница – 1 ДП. На територията на РУ-Исперих има още 70 случая, в които са налице данни за извършени престъпления. Всички те ще бъдат докладвани в прокуратурата, когато приключат съответните проверки.

Действията, които полицията извършва, са в рамките на законовите правомощия на служителите, дадени им от ЗМВР и НПК. Всички снети сведения, проведени беседи и събрани образци на подписи са документирани и проверяеми. В хода на проверките полицейските служители се натъкват на фрапиращи данни – голяма част от хората признават, че не са подавали заявления за гласуване в подвижна секция; показаните им подписи не са техни; едно и също медицинско лице е издало огромен брой документи с невярно съдържание; лицата не познават личния си лекар или пък не са контактували с него от години.

Проверките продължават. Предстои да се обхванат и медицинските лица, и длъжностните лица в общините, които са абдикирали от задълженията си и безконтролно приемат заявления, без да проверяват дали отговарят на изискванията в чл.37 от Изборния кодекс. Всички събрани данни за нарушения се докладват в прокуратурата. Образуваните до момента досъдебни производства са по чл.309 от Наказателния кодекс.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе