Посланикът на Португалия посети ОУ „Васил Левски“ в Разград

Снимка: Wikipedia

Сътрудничество, насочено към разпространението на португалския език и култура, свързва вече ОУ „Васил Левски“ в Разград  с Института „Камойш“ в Лисабон.

За да подпише Протокола  за съвместни дейности  в училището дойде       Н. пр. госпожа Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия у нас. Тя бе придружена от ръководителя на Португалския културен и езиков център „Камойш София“ госпожа Анаиза Гордино.

YouTube

Изборът на Института „Камойш“  да си  партнира  с ОУ „Васил Левски“  е свързан с факта, че в училището учат деца от португалски и бразилски семейства, чиито  родители  работят в „Лудогорец“. Сътрудничеството предвижда правителството в  Лисабон да  предостави  необходимата научна и педагогическа подкрепа за обучение по португалски език  в разградското училище.

С изложба от детски  рисунки, свързани с  Чудесата на Португалия и с танц в ритмите на  характерната за за Иберийския полуостров музика  посрещнаха децата в училището посланик Ана Мария Рибейро да Силва.

Началникът  на РУО Разград Ангел Петков и председателят на Обществения съвет  към училището Калоян Монев  също приветстваха дипломата от Лисабон.

Специално за церемонията в училището дойдоха семейство Де Са Алвеш, чиито деца  Габриела и Рафаел са възпитаници на ОУ „Васил Левски“ .

Домакини и гости изразиха  увереността си, че училището  ще предложи на своите ученици възможност  да задълбочат  знанията си в областта на португалския език и култура, а Институтът „Камойш“ ще насърчава този процес.

Нейно Превъзходителство посланик  Ана Мария Рибейро да Силва получи  дар от Ученическото представителство униформената   вратовръзка на ОУ „Васил Левски“.  Тя  на свой ред подари на домакините  свитък от  символи на Португалското председателство на ЕС, което Лисабон пое в началото на 2021 година в разгара на COVID кризата, когато трябваше в сложни условия да се вземат бързи и зключително важни решения за гражданите на Евросъюза.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе